Singapore har i over 40 år vært en av de viktigste internasjonale utestasjonene for norsk næringsliv. Landet, som er på størrelse med en norsk landbrukskommune, gir stabile rammebetingelser og forutsigbarhet for selskaper som skal satse i Asia. Landets økonomi gir også vekst.

Mot normalisering

Knappe tre dager inn i det nye året er Singapore klar med de foreløpige økonomiske statistikkene for fjoråret. Dette er foreløpige tall som kalkuleres basert på de to første månedene i kvartalet og trendutvikling fra tidligere år.

Aktiviteten skjøt fart i siste kvartal, noe som sørget for at veksten for hele året havnet på 7,2 prosent. Dette er den høyeste veksten siden 2010.

I fjorårets siste kvartal fikk Singapore en årsjustert vekst på 2,6 prosent sammenlignet med foregående kvartal, da veksten var på 1,2 prosent.

– Etter en solid utvikling i 2021 er Singapore-økonomien på vei mot en normalisering, sier analysesjef Selena Ling hos Oversea-Chinese Banking Corp. til Bloomberg.

I pandemiåret 2020 var Singapore dypt inne i en resesjon med en 5,4 prosent nedgang – den verste siden landet ble en selvstendig stat på midten av 1960-tallet.

Kina-produsenter dominerer dronebransjen i USA: – Stadig mer opptatt av trusselen
Shenzhen-baserte DJI lager de fleste dronene som selges i USA, men kritikerne advarer om at de kan spre sensitive data til kinesisk etterretning. Droneentusiast og youtuber Billy Kyle forteller Bloombergs Bruce Einhorn mer. – Det er ikke lett å vite akkurat hva som skjer
02:15
Publisert:

– Det viktigste vi kan ta med oss fra estimatene er at den økonomiske aktiviteten var i stand til å akselerere samtidig som at bystaten møtte den største og dødeligste smittebølgen. Det er oppmuntrende for vekstutsiktene for 2022 ettersom omikron sprer seg stadig raskere i hele Asia, sier Asiaøkonom Tamara Mast Henderson hos Bloomberg Economics.

Et overgangsår

Det er få økonomier i verden som er mer avhengig av internasjonal handel enn Singapore, som har et innbyggertall tilsvarende Norge. Havnen er en av de travleste i verden. Til tross for et høyt kostnadsnivå ligger fabrikkene tett i egne industriområder ved kysten.

Singapore er også en viktig «kanarifugl» for verdensøkonomien. Landet var blant de første til å stenge ned da pandemien rammet våren 2020. Landet forsøker å gjenåpne, men med strenge restriksjoner ved innreise.

Reisende fra Norge med oppholdstillatelse i Singapore må belage seg på ti dagers karantene.

– Pandemien har vært lang og hard. På vei inn i et nytt år er pandemien fortsatt ikke over. Vi vil gradvis fase ut krisetiltakene og knytte oss sammen med resten av verden – såfremt omikron tillater det, sa statsminister Lee Hsien Loong i nyttårstalen.

Han understreket at situasjonen er helt annerledes nå enn våren 2020. Statsministeren karakteriserte 2022 som et «overgangsår» og regjeringen tror den økonomiske veksten vil havne på mellom tre og fem prosent.

– Mens vi forbereder oss på omikronbølgen kan vi føle oss trygge på at vi vil klare hva som ligger foran oss, sa Lee.

Kinesisk overraskelse

Internasjonale finansinstitusjoner avsluttet fjoråret med å nedjustere vekstprognosene for Kina for både 2021 og 2022. Morgan Stanley er blant få finansinstitusjoner som tror Kina kan overraske positivt og tror veksten kan akselerere til 5,5 prosent i 2022.

Kinesiske myndigheter har strammet inn mot en rekke bransjer i løpet av 2021. Ifølge Morgan Stanley ble gjelden, målt mot bruttonasjonalprodukt, redusert med ti prosentpoeng i løpet av 2021. Dette er den største gjeldsreduksjonen siden perioden 2003–2007.

«Innstramningstakten viste seg å være altfor offensiv, tatt i betraktning at veksten i det private forbruket ble begrenset på grunn av deltabølgen og Kinas nullsmittestrategi», skriver finansinstitusjonen i en rapport like før nyttår.

De eksportavhengige hovedindeksene ved børsene i Sør-Korea og Taiwan har startet det nye året med en svak oppgang mandag formiddag. Børsene i Japan og Australia holder fortsatt stengt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.