Singapore blir ofte sett på som en kanarifugl i verdensøkonomien. Den plukker opp endringer og trender tidligere enn andre land. I april i fjor slo regjeringen av «hovedbryteren» og stengte ned samfunnet på en måte som europeiske land ikke gjorde før senere.

Resultatet ble den dypeste resesjonen landet noensinne har vært inne i siden Singapore ble en selvstendig nasjon i 1965 med et fall i bruttonasjonalprodukt på 5,4 prosent.

Smitte under kontroll

Statsminister Lee Hsien Loong var tidlig ute med å kalle koronapandemien «vår generasjons krise». Han advarte kort tid etter at de første smittetilfellene av koronaviruset hadde blitt identifisert i Kina at dette kunne bli en global pandemi.

Onsdag morgen kom de foreløpige økonomiske statistikkene for første kvartal. Det var ventet nok et resesjonskvartal fra makroøkonomer som følger den singaporske økonomien. Det ble en overraskende svak vekst på 0,2 prosent. Dette er første vekstkvartal siden 2019.

Capital Economics, som hadde en riktig vekstprognose, mener Singapore ligger godt an i kampen mot koronaviruset. Vaksineringen av befolkningen er underveis, men det vil fortsatt ta seks til åtte måneder før denne er gjennomført.

«Eksportsektoren vil fortsette å gjøre det bra på grunn av den høye globale etterspørselen etter elektronikk, avansert produksjonsutstyr og medisinsk utstyr», skriver analyseselskapet.

Makroøkonom Alex Holmes påpeker at smitteutbruddet er under kontroll og tiltakene med sosial distansering holder ikke lenger den økonomiske aktiviteten nede. Han understreker at det er begrenset hva privat forbruk kan gjøre for å skape vekst i et av Asias rikeste land.

Monetary Authority of Singapore holdt renten uendret på onsdag.

«Singapores økonomi vil få en høyere vekst enn trenden i år. Bransjer som er hardest rammet av krisen vil fortsatt oppleve en betydelig etterspørselssvikt», skriver sentralbanken i halvårsoppdateringen.

Tilbake på kontoret

Singapore, med et landareal som en mellomstor norsk landbrukskommune, er et av verdens mest internasjonale land med rundt fem millioner innbyggere og et par tusen nordmenn.

Grensene har vært stengt i over ett år. Det har vært i gjennomsnitt 20–30 nye smittetilfeller daglig siden oktober. Over 20 prosent av befolkningen har fått sin første vaksinedose og det er åpnet opp for at personer under 45 år kan registrere seg for å bli vaksinerte.

Singapore har kommet lengst i vaksineringen i Asia.

– Mange er tilbake på kontoret og større aktiviteter gjenopptas. Det kan hjelpe bransjer som catering, sier økonom Lee Ju Ye hos Maybank til South China Morning Post.

Aksepterer vaksinesertifikat

En gjenåpning av grensen til landet, og en normalisering av reiselivsaktiviteten, vil bli en langvarig prosess. Det er planer om å forsøke å gjenåpne til land og områder med lavt smittetrykk, blant annet Hongkong, Taiwan, Malaysia, Australia og New Zealand.

– Det er vanskelig å se for seg at Singapore vil tillate at grensene åpnes mot slutten av året samtidig som at nabolandene opplever økt smitte, sier Lee.

Singapore vil bli blant de første land i verden til å akseptere vaksinesertifikat på mobiltelefonen fra luftfartsorganisasjonen The International Air Transport Association (Iata) fra 1. mai.

Ifølge Japan Center for Economic Research ventes det en økonomisk vekst på 6,1 prosent i 2021 i Singapore. ING tror Singapore får en økonomisk vekst på 14,2 prosent i inneværende kvartal og 4,9 prosent for året.

«Den pågående smittespredningen i verden fortsetter med å true den eksportdrevne oppgangen for resten av året», skriver ING i en morgenrapport fra Singapore.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.