Med like mange innbyggere som Norge, og størrelse som en landbrukskommune, er Singapore som en miniputtstat å regne i Asia. Handelsnasjonen fanger opp faresignaler og endringer i verdensøkonomien svært tidlig.

Kina legger frem kvartalstallene i neste uke. Det er stor spenning knyttet til hva som skjer i verdens nest største økonomi.

Kina la frem inflasjonstall torsdag morgen. Produsentprisene steg med 10,7 prosent i september. Dette er den høyeste veksten siden 1995. Høyere produsentpriser i Kina kan gi inflasjon hos handelspartnerne.

–Langvarig prosess

Tidlig torsdag morgen la Singapore frem foreløpige økonomiske statistikker for tredje kvartal. Den singaporske økonomien vokste med 6,5 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Dette var like under konsensus fra makroøkonomier som følger Singapore tett, ifølge Reuters.

«Den økonomiske gjenoppreisingen har fortsatt et godt stykke igjen. Hvis landet begynner å gjenåpne grensene, slik regjeringen sier de vil gjøre, vil det bedres de kommende kvartalene. Dette blir sannsynligvis en langvarig prosess», skriver analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics i en rapport.

Ifølge handels- og industridepartementet, som er ansvarlig for fremleggelsen av statistikkene, fikk Singapore en sesongjustert vekst på 0,8 prosent sammenlignet med andre kvartal.

Koronapandemien, shippingskrise, mangel på databrikker, energikrise, inflasjonspress og gjeldsproblemer i Kina har påvirket den økonomiske aktiviteten det siste kvartalet i Singapore. Dette er også en utvikling som de fleste land har hatt å stri med.

Til tross for at over 80 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinerte mot koronaviruset har smittetallene økt kraftig i høst og er på rekordnivå med rundt 3000 daglige tilfeller og en økning i antall dødsfall.

Økt kostnadstrykk

Sentralbanken, Monetary Authority of Singapore, har kommet med en innstramning på torsdag. I motsetning til de fleste sentralbanker som benytter renten for å justere pengepolitikken, er det valutakursen som er det viktigste verktøyet i Singapore.

Nå skal valutaen få styrke seg svakt mot de største handelspartnerne.

«Sentralbanken har valgt å overse den svakere veksten og er mer opptatt av å dempe prisveksten», skriver makroøkonom Alex Holmes hos Capital Economics.

Ifølge en uttalelse fra Singapores sentralbank antas det at økonomien skal ekspandere fremover så lenge det ikke kommer nye koronavirusvarianter som vaksinene ikke klarer å holde i sjakk eller alvorlige sjokk fra den globale økonomien.

«Samtidig øker det internasjonale og innenlandske kostnadstrykket, noe som er en gjenspeiling av en normalisering av etterspørselen og strammere tilbud», skriver sentralbanken.

Singapore er en viktig handels- og eksportnasjon. Moderne fabrikker leverer komponenter til verdens elektronikkindustri. Der er det mangel på blant annet databrikker. Dette rammer blant annet produksjonen av Apples Iphone-modeller, men også høy aktivitet i industrien.

Singapores handels- og industridepartement mener det skal være mulig å oppnå en økonomisk vekst på mellom seks og syv prosent i år. I 2020 falt verdiskapingen med 5,4 prosent.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.