Onsdag kveld kunne den statsminister Theresa May triumfere etter at regjeringen hennes hadde godkjent et utkast til en skilsmisseavtale mellom Storbritannia og EU. Avtalen beskriver hvordan Storbritannia vil forlate EU i slutten av mars.

Triumfen ble kortvarig. Torsdag formiddag har regjeringen hennes blitt rammet av et realt mannefall. Så langt har to ministere og tre statssekretærer trukket seg fra sine poster.

Det får sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Kari Due-Andresen, til å spå avtalen en rask død.

– Jeg tror denne avtalen blir nedstemt i parlamentet. Da er det to muligheter: Enten en ny folkeavstemning, eller et nytt valgt, sier sjeføkonomen.

«Folk er flaue»

Due-Andresen sitter på toget fra York til London mens DN snakker med henne. Hun er i England for å snakke med kunder om blant annet brexit, og følger situasjonen svært tett.

– Folk jeg møter her er ekstremt oppgitt, de er flaue. De synes det er flaut at ikke politikerne har klart å komme lenger, uavhengig av hvilken side de selv står på, sier sjeføkonomen.

Hun forklarer at de som sitter i regjeringen har plikt til å stemme i samme retning som statsministeren.

– For å stemme imot må du si opp, og det er derfor flere trekker seg nå, sier Due-Andresen.

Dette er en av årsakene til at hun mener det skal ekstremt mye til for at May får avtalen gjennom i parlamentet, noe markedet også er i ferd med å ta innover seg.

Pundet styrket seg tidligere denne uken etter at det ble kjent at utkastet til skilsmisseavtalen var klart, men da brexit-minister Dominic Raab trakk seg torsdag formiddag raste den britiske valutaen utfor igjen.

Kan gå mot Norge-løsning

– Raab har vært med på å forhandle frem denne avtalen. Når selv ikke han føler at han kan støtte den, sier det litt om at dette ikke er en god avtale, sier Due-Andresen.

– Det er ikke tid til å lage en ny avtale nå. Enten må de ta denne avtalen, eller så blir det «no deal», sier sjeføkonomen og sikter til det som vil skje i slutten av mars. Da vil Storbritannia kunne forlate EU uten noen som helst avtale, noe som av mange betegnes som det verste scenarioet.

En annen mulighet er å gå for en avtale som allerede finnes, slik den Norge har.

– Hvis det blir nyvalg, og Labor vinner, så ønsker de et tettere samarbeid med EU. Da kan de gå til EU å si «hei, kan ikke vi få en Norge-løsning i stedet?», sier sjeføkonomen.

Får nei fra Nord-Irland

Torsdag formiddag begynte Theresa May å orientere parlamentet om avtalen. For at avtalen skal kunne tre i kraft, må hun få den godkjent av et flertall av parlamentsmedlemmene. En annen grunn til at Due-Andresen tror dette blir svært vanskelig, er de ti parlamentsmedlemmene til The Democratic Unionist party (DUP).

Partiet fra Nord-Irland sitter i en viktig vippeposisjon, og de har de advart May om at de ikke kommer til å støtte avtalen.

Due-Andresen forklarer hvorfor nordirene har trukket støtten sin:

– Avtalen innebærer en «backstopp», som betyr at hele Storbritannia blir i en tollunion i EU, mens Nord-Irland blir værende i det indre markedet. Det betyr at det blir en form for grense mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia. Det blir ikke en tollgrense, men det blir en viss kontroll på hva som flyter mellom de to landene, og det vil ikke Nord-Irland gå med på, sier sjeføkonomen.

Utenriksminister Søreide: – Viktig å sikre rettighetene til nordmenn som bor i Storbritannia
02:12
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.