Donald Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn innrømmer å ha løyet til FBI. Ifølge ABC News vil Flynn vitne mot presidenten og si at han ble instruert av Donald Trump til å ta kontakt med russiske myndigheter under fjorårets valgkamp.

Flynn skal ha lovet å samarbeide med spesialetterforsker Robert Muellers team, som undersøker mulig russisk innblanding i fjorårets presidentvalgkamp.

De amerikanske børsene snudde kraftig ned etter at meldingen fra ABC News ble kjent. I skrivende stund faller den brede S&P 500-indeksen 0,8 prosent etter å ha vært i positivt terreng tidligere på dagen fredag.

Volatilitetsindeksen VIX, som måler forventede svingninger i det amerikanske aksjemarkedet neste 30 dager, stiger bratt fredag ettermiddag og er nå på det høyeste nivået siden slutten av august. Indeksen blir gjerne omtalt som fryktindeksen i markedet.

– Dersom du tror at markedet har steget de siste 13 månedene på grunn av Trump, så river denne meldingen ned alt sammen. Markedet liker ikke usikkerhet og dette er den ultimate usikkerheten, sier sjefstrateg Jeremy Klein i FBN Securities til CNBC.

Nyhetsbyrået AP melder fredag at Flynn i sin tilståelse sier at folk i Trumps overgangsteam styrte hans Russland-kontakt, ifølge NTB.

Innrømmer løgn om Russland-kontakt

Tidligere på dagen fredag ankom Flynn en høring i regi av dommer Rudolph Contreras i en føderal rettsbygning i Washington D.C. like før klokken 16.30 norsk tid. Få minutter senere erklærte han seg skyldig i å ha løyet om sin kontakt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

– 24. januar, eller rundt denne datoen, sto Flynn fram med feilaktige, oppdiktede eller falske uttalelser, heter det i siktelsen som spesialetterforsker Robert Mueller har utarbeidet og som ble offentliggjort kort tid før høringen startet.

Tidligere denne måneden meldte NBC News, med henvisning til ikke navngitte kilder, at Mueller da hadde samlet nok bevis til å kunne sikte Flynn.

– Det jeg gjorde var galt

Flynn erkjente seg skyldig i rettshøringen kort tid etter at siktelsen ble kjent, og offentliggjorde deretter en uttalelse.

– Det jeg gjorde var galt, skriver Flynn.

Han bekrefter at han samarbeider med spesialetterforsker Robert Mueller og hans granskningsteam.

– Å erklære skyld var en måte å gjøre opp for seg på, til det beste for min familie og landet. Jeg påtar meg fullt ansvar for mine handlinger, skriver Flynn.

Muellers påtaleansvarlige sa under høringen fredag at Flynn i fjor hadde samtaler med høytstående tjenestefolk i Trumps overgangsteam angående sine samtaler med Russlands ambassadør Sergej Kisljak om sanksjoner som Obama-administrasjonen hadde ilagt Russland.

Konkret snakket Flynn med et høytstående medlem i Trumps overgangsteam på Trumps golfresort Mar-A-Lago i Florida. Der snakket de to om hva Flynn skulle si til den russiske ambassadøren.

Flynns innrømmelse er av stor betydning og innebærer at Mueller mener Flynn har informasjon som vil føre til straffeforfølgelse av andre mennesker i Trumps sfære, mener en framstående forsvarsadvokat, Gerald Lefcourt.

– Dette er begynnelsen på slutten. Flynn er nøkkelen til alt, sier Lefcourt til CNBC.

– Det har vært usedvanlig smertefullt å måtte gjennomgå mange måneder med falske beskyldninger om landsforræderi og andre grove handlinger, skriver Flynn i sin uttalelse.

I forrige uke skrev The New York Times at Flynns og Trumps advokater hadde sluttet å utveksle informasjon, noe som ifølge avisen tydet på at Flynn enten allerede hadde begynt å samarbeide med Mueller, eller var i ferd med å gjøre det.

Fikk sparken

Flynn, som fikk sparken bare uker etter å ha blitt utpekt til president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, står sentralt i den pågående etterforskningen av hva slags kontakt det har vært mellom Russland og Trumps stab under fjorårets presidentvalg. Flynn fikk sparken da det ble avslørt at han ikke hadde informert om sin kontakt med russiske myndigheter.

Flynn begynte tidlig å samarbeide med Trump og var en viktig rådgiver som blant annet sto bak Trumps «America First»-slagord. Flynn har også tatt til orde for tettere bånd til Russland.

Trump-administrasjonens advokat hevder at ingenting i Flynns tilståelse kan knyttes til noen andre i Det hvite hus.

– Dette impliserer ikke andre enn Flynn selv, sier advokat Ty Cobb, som er ansatt av president Donald Trump for å rådgi om Russland-saken og ta seg av mediehenvendelser.

Han toner dessuten ned Flynns rolle i Trumps administrasjon. Han jobbet bare for Trump i 25 dager, påpeker han, og omtaler Flynn som en tjenestemann i Obama-administrasjonen.

Flynn tilsto fredag at han har løyet om sin kontakt med Russland, og hevdet at en ledende medarbeider i Trumps overgangsteam styrte kontakten.

Cobb hevder Flynns «falske påstander» speiler de falske påstandene han ga til tjenestemenn i Det hvite hus tidligere, som førte til at han måtte gå av i februar.(Vilkår)

Wiedswangs julekalender: Den brune julesuksessen
Kjetil Wiedswangs julekalender: Det gir en egen følelse å drikke gløgg i snøslaps på julemarked. Vår nyeste juletradisjon ble lansert av nazistene.
01:26
Publisert: