Donald Trump og administrasjonen hans har varslet at de vil komme med en fullstendig skattereform i løpet av året.

Etter at Trump-administrasjonen led et sviende nederlag i kampen om en ny helsereform, der den ble kritisert for ikke å ha lagt frem et grundig nok forslag, er signalet nå at den skal grave seg dypere ned i detaljene.

Nå tar den første steg på veien.

Trump-administrasjonen og republikanerne i Kongressen planlegger å slippe en detaljert skatteplan i løpet av de neste ukene, sier USAs finansminister Steven Mnuchin i et intervju med Wall Street Journal.

Virker mer forberedt

Republikanerne virker tilsynelatende langt mer forberedt denne gangen. Uten én stor politisk seier i embete som president, begynner det å bli alvor for Trump.

I motsetning til helsereformen samarbeider Trump-administrasjonen nå med flere grupperinger for å spikret sammen en detaljert skatteplan. Administrasjonen har etablert en gruppe kalt «Big Six» som jevnlig har møttes på Capitol Hill for å forme en skatteplan som både republikanere og demokrater kan leve med.

«Big Six» består av finanshjernene Steven Mnuchin og Trumps økonomiske sjefrådgiver Gary Cohn, samt republikanernes leder i Representantenes hus Paul Ryan, majoritetsleder i Senatet Mitch McConnell, styreleder Kevin Brady i Representantenes hus skattekomité og senator Orrin Hatch.

5. september møtes Donald Trump og «Big Six» for å forme de neste stegene i skatteplanen, som sannsynligvis innebærer innholdet og tidsperspektivet for et fremtidig dokument på skattepolitikk.

Skal samarbeide med Kongressen

Selv om det er komitémedlemmer i Kongressen som i prinsippet skal utforme skatteplanen, indikerer Mnuchin at administrasjonen vil være involvert i debatten og holde seg til målet om å få igjennom en skattereform innen utgangen av året.

– Vi overlater på ingen måte dette til Kongressen, sier han til Wall Street Journal, og dreper dermed ryktene om at administrasjonen vil gi fra seg ansvaret for den neste fasen i planen til medlemmer av den lovgivende forsamlingen.

Tidligere denne uken besøkte Trump en fabrikk i Missouri der han igjen viste sitt syn på dagens skattepolitikk i USA.

– Amerika sitter fast i fortiden, sa Trump og pekte på at land som Tyskland, Frankrike og Kina har lavere skattesatser.

Trump vil blant annet senke skattene for bedriftene til 15 prosent fra dagens 35 prosent, noe han mener vil føre til høyere lønninger for amerikanske arbeidstagere og flere produkter laget i USA.

– Jeg forplikter meg fullt og helt til å arbeide med Kongressen for å få denne jobben gjort, og jeg vil ikke bli skuffet over Kongressen. Hører dere hva jeg sier, sa han.

Vil øke gjeldstaket ytterligere etter Harvey

Fristen for å heve gjeldstaket nærmer seg for Kongressen, som må heve taket innen 29. september for å kunne betale sine gjeldsforpliktelser og unngå mislighold av statsgjelden.

Mnuchin sa forrige uke at han er 100 prosent sikker på at Kongressen kommer til å heve taket i september.

– Jeg tror ikke det finnes et scenario der staten ikke vil betale regningene sine. Staten vil betale gjelden sin og gjeldstaket vil bli hevet, sa han.

Trump vurderer nå ifølge nyhetsbyrået Bloomberg å heve gjeldstaket med 5,95 milliarder dollar ekstra som følge av orkanen Harvey for å dempe risikoen for mislighold av statsgjelden.

5,5 milliarder vil gå til det føderale sikkerhetsbyrået Federal Emergency Management Agency og resten til Small Business Administration, et føderalt byrå som hjelper entreprenører og små virksomheter.

Ifølge kildene Bloomberg har snakket med har administrasjonen allerede innledet samtaler med ledere i Kongressen om tiltaket, som skal gjøre hevingen av taket mykere, samt bidra til å unngå å skape uro i finansmarkedene.

Analytikere anslår at skadene fra Harvey vil passere 450 milliarder kroner. (Vilkår)

Med denne mobilen kan du lage en 3D-versjon av deg selv
Slik fungerer 3D-skanneren til Sonys nyeste smarttelefon XZ1.
00:36
Publisert: