Ekstremværet Irma har rasert skatteparadiser som De britiske jomfruøyene i Karibia. Det kan være godt nytt for skattesnytere, hvitvaskere, kjeltringer og bander som driver organisert økonomisk kriminalitet verden over.

Stor økonomisk frihet

De britiske jomfruøyene er blant verdens aller mest populære skatteparadiser, kjent for lav skatt, diskresjon, hemmelighold og stabile rammevilkår.

Øygruppen er et såkalt britisk oversjøisk territorium, noe som betyr at dronning Elizabeth er statsoverhode og at øygruppen er underlagt britisk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Men det betyr også at De britiske jomfruøyene har stor frihet i den økonomiske politikken, noe øygruppen med rundt 30.000 fastboende har utnyttet til fulle.

Selskaper verden over er formelt registrert på De britiske jomfruøyene. Ifølge landets egne myndigheter kontrollerer disse selskapene til sammen verdier for 1500 milliarder dollar, eller knapt 12.000 milliarder kroner. De fleste store multinasjonale selskapene i verden har tilstedeværelse her, om enn kun i form av en bankboks, deriblant 98 av de 100 selskapene som utgjør FTSE 100-indeksen på London-børsen. Alle de store konsulent-, rådgivings- og advokatfirmaene som driver avansert skatteplanlegging, er også til stede, deriblant de fire store, KPMG, PwC, EY (Ernst & Young) og Deloitte.

Rettssikkerhet i fare

De britiske jomfruøyene profilerer seg som et sted som setter rettssikkerhet og forutsigbarhet i høysetet. The Eastern Caribbean Supreme Court i hovedstaden Road Town er en gjenganger når tungvektere i næringsliv og finans barker sammen i disputter om mangfoldige milliarder dollar. Domstolen har også vært sentral i opprydningen og konkursene etter kjente svindlere som Bernard Madoff og Allen Stanford.

Men nå er bygninger og infrastruktur jevnet med jorden, og mange selskaper kan ennå ikke gjøre rede for sine ansatte på De britiske jomfruøyene.

«Skadene på De britiske jomfruøyene er katastrofale. Jeg har ennå ikke hørt fra folk som jobber med meg. Mine forretningsbygg og kontorer har fått taket blåst av. Det vil ta mange måneder å gjenoppbygge øyene», skriver Donal Blaney, sjef for advokatfirmaet Griffin Law på De britiske jomfruøyene, i et innlegg gjengitt i Financial Times.

Kilder sier til avisen at flere konsulent- og advokatfirmaer evakuerer øyene, og at det kan ta ett år før domstolen er oppe og går igjen.

– Det kommer til å bli svindlernes paradis, sier en kilde til FT.

Britiske myndigheter har fått sterk kritikk for å komme sent til unnsetning etter Irma, og med manglende ressurser i forhold til andre land, som Frankrike, Nederland og USA, som også har rammede øygrupper i regionen. Britiske myndigheter avviser kritikken og påpeker at forsyningsskipet «Mounts Bay» lå klart med hjelpesendinger i området og at 500 soldater allerede er på plass på de britiske øygruppene Turks og Caicos, Anguilla og De britiske jomfruøyene.(Vilkår)

Øyen Virgin Gorda på De britiske jomfruøyene har store ødeleggelser etter Irma. Her fra tettestedet Gun Creek.
Øyen Virgin Gorda på De britiske jomfruøyene har store ødeleggelser etter Irma. Her fra tettestedet Gun Creek. (Foto: Caribbean Buzz Helicopters/AP/NTB Scanpix)
Bård Bjerkholt kommenterer: Derfor faller boligprisene, og det vil fortsette i 2018
Det er hovedsakelig to ting som forklarer boligprisenes glideflukt. Dagens Næringslivs Bård Bjerkholt forklarer.
01:19
Publisert: