Fra enkelte hold sies det at det amerikanske folket nok vil trenge litt mer overbevisning om at dette faktisk er tilfellet.

Noen republikanere advarte om at partiet kan gå på en lei politisk smell med en reform som gir bedrifter og velstående skattebetalere de største fordelene. Den er også antatt å utløse tap av helseforsikring for millioner av amerikanere.

Men i Det hvite hus var det ikke mye angst å spore. Presidenten og hans partifeller kunne endelig hygge seg med en politisk seier på slutten av et år som har vært preget av indre strid og snubletråder i det republikanske partiet.

Signeres senere

Det er ventet at Trump vil undertegne sin reform ved en senere anledning. Signeringen kan bli utsatt så lenge som til starten av det nye kalenderåret for å holde tilbake 120 milliarder dollar i automatiske kutt til populære programmer som Medicare og spare republikanerne fra å måtte forklare det i et valgår.

Noen av presidentens nærmeste støttespillere erkjenner at velgerne trolig ikke umiddelbart vil omfavne den nye loven.

Seniorrådgiver Andy Surabian sammenlignet presidentens posisjon med Ronald Reagans. Han kjempet seg gjennom lav oppslutning på målingene tidlig i presidentvalget etter at Kongressen hadde vedtatt et skattekutt som førte til store republikanske tap i mellomvalget i 1982. Reagan gikk videre til et overveldende gjenvalg i 1984 etter at økonomien bedret seg.

– Selv om vi ikke begynner å se positive effekter i 2018, er det viktige her at president Trump setter seg som mål å bli gjenvalgt i 2020, sa Surabian.

Republikanske strateger og kandidater tok til orde for at Trump umiddelbart må legge ut på en PR-turné for å selge inn reformen og derigjennom bidra til å avverge en antirepublikansk tsunami neste år.

Lav støtte

Bare rundt en av tre velgere har støttet skattelovendringen de siste dagene, ifølge flere meningsmålinger.

Om lag halvparten av amerikanerne tror planen vil skade deres personlige økonomi. Og to av tre velgere sier at de rike vil få mest ut av reformen, ifølge en undersøkelse utført av Suffolk University for USA Today i forrige uke.

Trump selv beklaget seg på Twitter over at demokrater og medier var ute etter å rakke ned på skattepakken hans, men at resultatene vil tale for seg selv, «veldig raskt».

Demokrater, som enstemmig motsatte seg skatteplanen i Kongressen, var rasende over skattepakken, men likevel opptatt av utfallet av neste års valg. De trenger 24 seter i Representantenes hus og to seter i Senatet for å ta kontroll over hvert kammer.

Demokratiske kritikere sier all verdens salgsknep ikke vil forandre at reformen favoriserer de rike.

– Folk synes den er urettferdig. De vil ha skattereformer, de vil ikke ha skattekutt for de rike. Og jeg tror folk vil innse at de har kjøpt katta i sekken, sa guvernør Terry McAuliffe fra Virginia.(Vilkår)

Onsdag vant president Trump sin første store politiske seier
Det amerikanske Senatet vedtok onsdag morgen norsk tid den stærste skattereformen i USA på tretti år.
00:45
Publisert: