Skattereformen innebærer et samlet skattekutt på nærmere 1.500 milliarder dollar, rundt 12.000 milliarder kroner, over en tiårsperiode.

Reformen vil senke skatten både for bedrifter og velstående amerikanere, noe som har vært en kampsak for president Donald Trump og Republikanerne.

51 stemte for den største skattereformen på 31 år, mens 49 senatorer stemte imot. Motstanden har vært stor blant Demokratene, men det har også vært kritiske stemmer innad i Trumps eget parti. Til slutt var det kun den republikanske senatoren Bob Corker som stemte imot sitt eget parti.

– Store reformer er sjelden populære

Corkers beslutning var ikke uventet. Han hadde i forkant gitt uttrykk for bekymring for at reformen ville plusse på enda mer på landets gjeld. Han sa fredag at han ikke ønsker å belaste fremtidige generasjoner med enda mer gjeld.

– Store reformer er sjelden populære. Dere husker hvor upopulær Obamacare var da den ble vedtatt, sier Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell i et intervju.

Demokrater har gitt uttrykk for sinne over vedtaket som nå er fattet, og viser til at det ble gjort håndskrevne endringer i siste minutt.

Senatets versjon av skattereformen skal nå sys sammen med et vedtak som ble fattet i Representantenes hus tidligere denne måneden. Målet er at disse to ulike versjonene av skattereformen skal samles og vedtas før jul i begge kamrene i Kongressen før de sendes tilbake til Trump for signering.

– Vi er et steg nærmere ved å dele ut MASSIVE skattekutt til arbeidende familier i USA, skrev Trump på Twitter like før klokken 3 natt til lørdag lokal tid.

Da var det gått bare kort tid siden Senatets vedtak var blitt fattet. Trump retter spesiell takk til Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, samt Republikanernes leder i finanskomiteen, senator Orrin Hatch, for å ha kjempet for å få vedtaket gjennom i Senatet.

– Jeg ser frem til å signere den endelige reformen før jul, skriver Trump videre på Twitter.

Republikanerne gliste bredt, håndhilste på hverandre, klasket hverandre på ryggen og klemte hverandre da vedtaket var i boks, skriver AFP.(Vilkår)

Norske toppledere om seksuell trakassering
DN har spurt norske ledere om hvordan de reagerer på historiene om seksuell trakassering i norsk næringsliv
02:03
Publisert: