Natt til lørdag norsk tid vedtok Senatet med knapt flertall en historisk skattereform i USA.

– Vi er et steg nærmere å dele ut MASSIVE skattekutt til arbeidende familier i USA, skrev Trump på Twitter like før klokken 03.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier at dette er en stor seier for den amerikanske presidenten og republikanerne.

– Ja, absolutt. Republikanerne er inne i en krise med stor mistillit mellom partene, og de har jo ikke fått til noe. Nå har de faktisk fått til noe, og det føles nok som en seier, sier hun til DN.

Store skattekutt

Skattereformen innebærer et samlet skattekutt på nærmere 1.500 milliarder dollar, rundt 12.000 milliarder kroner, over en tiårsperiode.

Reformen vil senke skatten både for bedrifter og velstående amerikanere, noe som har vært en kampsak for president Donald Trump og republikanerne.

Forslaget legger opp til å kutte selskapsskatten fra 35 til 20 prosent, redusere antallet skatteklasser fra syv til fire, bringe USAs skattesystem mer på linje med det som er vanlig i andre land og fjerne en rekke fradragsordninger.

– Nå ser det mer sannsynlig ut at Trumps forslag til skattekutt kan gå igjennom, og dette vil i så fall gi den amerikanske økonomien et ekstra lite løft neste år når det settes i verk, sier Kjersti Haugland.

Noen stor økonomisk effekt vil imidlertid ikke den såkalte «reformen» få, påpeker hun.

– Kuttene kommer først og fremst de høytlønte til gode, og da vil det ikke gi et løft i forbruket. Men endringene kan innebære at bedrifter vil investere mer, siden selskapsskatten ser ut til å bli kuttet fra 35 til 20 prosent, sier sjeføkonomen.

Tror markedet er i overkant optimistisk

Kuttet høres enormt ut, men er ikke så drastisk i praksis:

Investeringsdirektør Jack Albin i BMO Private Bank tror markedet kanskje legger i overkant stor vekt på skattereformen og effektene den vil ha for amerikanske bedrifter.

– Den effektive skattesatsen for selskapene i S&P 500-indeksen er allerede på 26 prosent. En skattesats på 20 prosent vil hjelpe, men det vil ikke være til like stor nytte for store selskaper som små selskaper, har Albin sagt til CNBC.

Han har helt rett, sier Haugland.

– For i snitt betaler ikke amerikanske selskaper 35 prosent, påpeker hun.

Likevel er kuttet ganske stort, men den økonomiske veksten i USA går ikke i været av den grunn.

– Den amerikanske økonomien går allerede godt, og vi snakker ikke om at veksten vil stige fra to til tre prosent på bnp neste år. Det kanskje er snakk om et par tidelers ekstra vekst som følge av skattekuttene, sier Kjersti Haugland.(Vilkår)

Norske toppledere om seksuell trakassering
DN har spurt norske ledere om hvordan de reagerer på historiene om seksuell trakassering i norsk næringsliv
02:03
Publisert: