Det antatte bedrageriet kan ha kostet statskassene i Danmark, Belgia, Tyskland, Frankrike og Italia til sammen 410 milliarder danske kroner, opplyses det. Også andre land skal være rammet, men kun land der det har vært mulig å estimere tapet er tatt med i regnestykket, skriver danske DR.

Bare for Danmark har skatteskandalen kostet 12,7 milliarder danske kroner. Norske myndigheter bekrefter å ha vært utsatt for svindelen, ifølge DR. Også Østerrike, Sveits, Nederland og Spania opplyses å være rammet.

Ifølge SVT går skattesvindelen ut på å gjennomføre en rekke kompliserte aksjehandler i selskaper på samme dag som de betaler ut aksjeutbytte, og på den måten få tilbakebetalt skatt man aldri har betalt inn. Det handler altså ikke om å minimere sin egen skatt, men om å få utbetalt skattepenger man aldri har betalt inn, skriver den svenske kringkasteren.

I de groveste tilfellene skal samme skatt ha blitt betalt tilbake opptil flere ganger. De mindre grove tilfellene handler om å unndra skatt, som det ifølge dokumenter sto oppført som betalt.

– Avsløringene bekrefter vårt bilde av et meget organisert system, sier Steen Bechman Jacobsen i det danske Skattedirektoratet til Politiken.

Storbanker involvert

Blant bankene som skal være involvert er Barclays, Meryll Lynch, JP Morgan, Morgan Stanley, BNP Paribas, Banco Santander, Macquaire Bank og Deutsche Bank, skriver danske Politiken og DR.

SVT og TT skriver også at SEB har vært involvert. Den anklages for å ha bidratt til å svindle tyske skattebetalere for nær en milliard svenske kroner. SEB nekter for å ha vært involvert.

Skatteunndragelsen skal systematisk ha blitt utført siden 2001, ifølge mediene.

Gravenettverket Correctiv og de europeiske mediene som har jobbet med saken har gått gjennom over 180.000 hemmelige dokumenter fra blant annet banker, finansvirksomheter og advokatfirmaer, men også fra etterforskningsmateriale fra tysk politi.

Saken oppdateres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.