Den 48 år gamle visestyreformannen for Samsung Electronis, som i realiteten er leder for hele Samsung-gruppen, sa ikke et ord da han ble geleidet til inn til et dommeravhør ved Seoul Central District Court på onsdag morgen.

For en knapp uke siden tilbrakte Lee Jae-yong 22 timer i avhør med spesialetterforskere.

Flere hundre millioner i gave

Samsung skal ha overført pengegaver til to stiftelser kontrollert av Choi Son-sil. Choi, som er tiltalt for bestikkelser, har vært en nær venninne av president Park Geun-hye. I desember stemte nasjonalforsamlingen for å stille park for riksrett.

Til sammen skal Samsung ha overført vel 300 millioner kroner til de to stiftelsene, et sponsorselskap og i form av gaver som skal være gitt til Chois datter og niese. Samsung-ledelsen har innrømmet at det ble overført penger, men mener det ikke dreier seg om korrupsjon.

– Vi mener at bestikkelsene er knyttet til presidenten. Vi fortsetter etterforskningen, sa pressetalsmann Lee Kyu-chul for spesialetterforskerne på mandag kveld – samme dag som de søkte arrestasjon av Samsung-lederen.

Samsung har avvist alle beskyldningene som har kommet frem – ikke minst at Lee har fått formell status som «mistenkt».

«Det er vanskelig å forstå beslutningen til spesialetterforskerne. Selskapsgruppen har ikke gitt midler til Choi og hennes bekjente som en motytelse for noe som helst», skriver Samsung.

Økonomiske konsekvenser

Påtalemyndigheten mener at pengegavene ble gitt etter et møte Lee hadde med den sørkoreanske presidenten i juli 2015. Dette skjedde samtidig som at Samsung var i ferd med å foreta et arveoppgjør og ønsket å fusjonere to selskaper for å sikre fortsatt kontroll over konglomeratet.

Lederen for det statlige pensjonsfondet ble arrestert i desember og er siktet. En rekke presidentrådgivere har status som siktet og flere skal samarbeide med spesialetterforskerne.

Etterforskerne innser at arrestasjon av lederen for landets største konglomerat vil ha konsekvenser langt utenfor Samsung-sfæren. Gruppen står for nesten 20 prosent av verdiskapingen i Sør-Korea og over 25 prosent av eksporten.

– Som leder av Sør-Koreas største selskap bør Lee diskutere Samsungs strategi på konferanser og møte USAs president Donald Trump for å få liv i den sørkoreanske økonomien og ikke tilbringe tid i fengsel, sier Yoo Jang-hee, som ledet en kommisjon nedsatt av presidenten på hvordan små- og mellomstore selskaper kan vokse i Sør-Korea, til The Korea Times.

Lees far, og en rekke andre ledere for de dominerende konglomeratene, er tidligere blitt arrestert og dømt i skandaler hvor det ofte er blitt bevist tette bånd mellom politikere, dommere og næringslivstopper.

Nesten alle er blitt benådet av presidenten etter kort tid.

– For tiden er hele landet opptatt av Choi-skandalen. Vi må også tenke på hva som skjer når dette sinnet forsvinner. Da vil vi trolig snakke om økonomien. Hvorfor sende en av toppsjefene bak murene? For meg virker ikke dette fornuftig. Jeg tror de fleste økonomer vil være enige med meg, sier professor Yun Chang-hyun ved University of Seoul til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Oslo-bilist i dieselkontroll: - Helse må gå foran transport
Statens Vegvesen utførte kontroll av kjøretøy i Kirkeveien etter at dieselforbudet trådte i kraft i Oslo tirsdag.
02:33
Publisert: