I et gratulasjonsbrev til den ferske statsministeren Boris Johnson, skriver Nicola Sturgeon, leder for Det skotske nasjonalpartiet (SNP) og Skottlands førsteminister, at en avtale rundt skotsk uavhengighet må diskuteres.

Det melder britiske The Guardian.

– Sett i lys av dine kommentarer om å forlate EU den 31. oktober, uavhengig av en avtale eller ikke, er det nå viktigere enn noensinne at Skottland har et alternativ, skriver Sturgeon i brevet.

Frykter for jobbene

Videre slår hun fast at den sittende regjeringen i det skotske parlamentet vil fortsette med å jobbe for å få på plass den nødvendige lovgivningen for en folkeavstemning. Sturgeon uttrykker i brevet et ønske om å avholde avstemningen før mai 2021, som er tidspunktet for det neste parlamentsvalget i Skottland.

Ifølge Sturgeon vil en såkalt hard brexit, altså at Storbritannia forlater EU uten en avtale, føre til at 100.000 jobber over hele Skottland forsvinner.

– Det skotske folks rettighet til å bestemme over sin egen fremtid er et demokratisk prinsipp som må respekteres, sier SNP-lederen.

Johnson bekymrer

Ved forrige folkeavstemning stemte rundt 55 prosent for å bli værende som en del av Storbritannia, mens 45 prosent stemte for uavhengighet.

I etterkant av at Johnson ble valgt, gikk Sturgeon ut og sa det ville vært «hyklersk å ikke være ærlig» om hva hun synes om situasjonen.

– Jeg er dypt bekymret for Johnson som statsminister. Dette er en bekymring blant et stort flertall i Skottland, sa hun til BBC i forgårs. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.