Statsminister Theresa Mays konservative parti mistet som kjent sitt flertall i Underhuset i Parlamentet ved valget 8. juni. Hun har søkt støtte hos det nordirske unionistiske partiet DUP og partileder Arlene Foster, men i Skottland sitter det også en kvinne som vil ha et ord med i laget. 38 år gamle Ruth Davidson har ledet de konservative i Skottland til det beste resultatet siden 1983.

Sterk framgang

De skotske konservative har i neste periode tolv seter i Parlamentet, mot bare ett i forrige periode. Uten disse tolv kunne Theresa May ha sett langt etter å danne en ny konservativ regjering.

– En slik framgang er en bragd i seg selv, sier Jan Erik Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder. Mustad følger britisk politikk tett og sier at han lenge har vært imponert over Ruth Davidson. Under hennes lederskap har de konservative i Skottland også hatt framgang i valget til det skotske parlamentet og i lokalvalg.

Jan Erik Mustad mener Ruth Davidson bli leder for det konservative partiet, dersom hun ønsker det.

– Jeg mener hun vil være en god kandidat til ledervervet, og jeg synes at dette bare er styrket etter dette valget. Hun er lett å like og er plassert mye mer mot sentrum enn Theresa May. Sånn sett tror jeg mange også i sentrum kunne tenkt seg å stemme på De konservative dersom partiet var ledet av henne, sier Mustad.

Han tror også Davidson kan rydde opp i det han betegner som det ekstremt konservative gubbeveldet på høyresiden i det konservative partiet i England.

Davidson er da også ifølge BBC blant de britiske bookmakernes favoritt til å ta over etter Theresa May når den tid kommer.

Energisk

Ruth Davidson er en svært energisk politiker, som i valgkampen i Skottland gjerne spratt smilende opp på scenen noen skritt foran en mer tilbakeholden statsminister Theresa May. Davidson er lesbisk og bor i Edinburgh sammen med sin partner Jen Wilson, som hun planlegger å gifte seg med.

Da hun dagen etter valget fikk vite at Theresa May ville inngå samarbeid med unionistpartiet (DUP) i Nord-Irland, var hun kjapp med å ta kontakt med statsministeren for å få en forsikring om at enhver avtale ikke kom til å gå ut over rettighetene til homofile og lesbiske i Storbritannia. Det nordirske partiet er erkekonservativt i moralspørsmål og er imot både abort og likekjønnede ekteskap. Nord-Irland er det eneste område i Storbritannia der likekjønnede ikke kan inngå ekteskap. DUP har blokkert lovforslag om dette i provinsforsamlingen i Belfast.

Det er imidlertid én ting DUPs leder Arlene Foster og Ruth Davidson er enige om, og det er at de vil ha en "myk" brexit.

– Jeg tror dette kan ende med en mykere brexit enn det Theresa May hadde sett for seg. Nå må hun ta inn over seg at hun må være litt mer forsiktig og ydmyk og lære seg å lytte. Det tror jeg at hun kanskje gjør, til Arlene Foster og Ruth Davidson. May er avhengig å få med seg de to andre på lag, og de er begge for en mykere brexit, sier Mustad.

Han tror Theresa May kommer til å forsøke å unngå skarpe konfrontasjoner fordi det er brexit som betyr mest nå.

– Derfor tror jeg hun vil forsøke å holde en lav profil på alle de andre områdene der det konservative partiet er uenig med DUP, sier Jan Erik Mustad.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Juni kan være så hektisk for småbarnsforeldre at noen drømmer om å havne på sykehus for å få litt fred
– En gang var juni sol og utepils, nå er det bare stress
02:21
Publisert: