Forbruket av stål og jernmalm er ofte brukt som fartsmåler for verdensøkonomien ettersom det er sentrale innsatsfaktorer i både bolig- og næringsbygging, skips- og offshorekonstruksjoner og transporteres på verdenshavene.

Etter det som har vært en eventyrlig byggeboom og bånn pedal ved kinesiske verft, har det lenge vært ventet at stålforbruket i Kina ville avta, og dermed svakere stål- og jernmalmpriser

Prisbyks

Utviklingen på råvarebørsene i Shanghai og Dalian har imidlertid gjort disse spådommene til skamme.

Både stål- og jernmalmprisene skyter i været i Kina etter at ny statistikk viser et langt høyere forbruk enn ventet så langt i år, skriver Bloomberg News.

Ståldragere som brukes i byggeindustrien steg til høyeste nivå siden 2013 på Shanghai terminbørsen onsdag. Det økte oppgangen hittil i år til 28 prosent, ettersom flere investorer spekulerer i sterkere etterspørsel til infrastrukturprosjekter, ifølge Bloomberg.

Samtidig handles jernmalmen på råvarebørsen i Dalian nær sitt høyeste nivå siden 2014, drevet av en seks prosent høyere stålproduksjon i januar og februar.

Shipping-løft

Jernmalm er en av hovedingrediensene i stål og Kina har nesten ingen jernmalm. Dette må transporteres fra nasjoner som Brasil og fører til store oppdrag for tørrlastrederiene når råvaren trengs.

Utviklingen har fått aksjestrateg Peter Hermanrud til å bli svært positiv til sektoren, og Kina er jokeren, mener han.

– Kursen til tørrlastrederiene kan fint dobles, men risikoen er høy og de kan falle også dersom veksten i verdensøkonomien eller i Kina stopper opp, sa Hermanrud under en presentasjon på Dagens Næringslivs shipping-konferanse i forrige uke.

Positive tegn

Den sterke utviklingen i stål- og jernmalmprisene blir drevet av makrotall som viser at den kinesiske økonomien holder koken ved inngangen til 2017. 

Investeringer i infrastruktur er opp 8,9 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, og industriproduksjonen steg 6,3 prosent, samtidig som eiendomsinvesteringene var opp 8,9 prosent, ifølge kinesiske statistikkmyndigheter.

Samtidig økte salget av gravemaskiner, en indikator på aktiviteten i bygg- og anleggssektoren, til sitt høyeste nivå på tre år i februar.

Bekymret

Flere analytikere og gruver advarer imidlertid om at prisnivåene ikke er bærekraftige, selv om det på kort sikt er positivt for stålbransjen, ifølge Bloomberg.

Bekymringen er blant annet at den underliggende veksten i Kina er svakere enn den utgir seg for å være. Kinas statsminister Li Keqiang sa på en pressekonferanse onsdag at myndighetens målsetning om en vekst på 6,5 prosent eller høyere i 2017 ikke blir enkelt å innfri.

Det australske meglerhuset Macquire er bekymret for svakere eksport av ferdigproduserte varer, og peker på at lagrene vokser. 

«Sprekker har allerede begynt å vise seg i råvareutsiktene, inkludert jernmalm», skriver Macquire i en oppdatering datert 13. mars, ifølge Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Porsche med plass
Porsche kommer med en Sport Turismo variant av Panamera som kombinerer tøff design med god plass.
00:47
Publisert: