De siste fem årene har kinesiske produsenter klatret på salgsstatistikkene. De tre største utfordrerne til Samsung og Apple, Huawei, Oppo og Vivo hadde til sammen en markedsandel på 24 prosent i første kvartal 2017, ifølge Gartner, et ledende forsknings- og rådgivningsselskap innen informasjonsteknologi.

I tillegg finnes det en underskog av mindre asiatiske produsenter, i all hovedsak kinesiske og sørkoreanske. Nå advarer sikkerhetsspesialister mot billigtelefoner som koster under tusen kroner.

Telefonene benytter operativsystemet Android, som er utviklet av Google og gis gratis til smarttelefonprodusenter. Selskapene installerer andre programmer, ofte med reklame, for å få ned prisen på modellene. Det er avdekket spionprogramvare på flere av modellene.

Alvorlig personvernbrudd

Programvaren har tilgang til kjernefunksjoner på smarttelefonene via en bakdør. Dette gjør det mulig å installere apper, foreta telefonsamtaler, ta bilder av skjermen og innhold på mobilen uten at brukeren vet om det.

– Programvare fra Shanghai Adups Technology sender informasjon fra mobilenhetene til selskapets servere i Shanghai uten å informere brukerne. Vi har overvåket nettverkstrafikken, sa forskningssjef Ryan Johnson hos sikkerhetsselskapet Kryptowire på Red Hat-konferansen i Las Vegas i slutten av juli, ifølge bransjenettstedet Cnet.

– Det virker som at dette er alvorlige brudd på personvernet, sa Johnson.

Amazon stanser salg

Det antas at rundt 700 millioner smarttelefoner har installert programvaren, men ikke alle modeller sender informasjon til Kina. Programvaren har ikke vært å finne på dyrere telefoner fra de kinesiske storselskapene, ifølge Kryptowire.

I alt skal det ha blitt funnet spionvare i telefoner fra 43 forskjellige produsenter, skriver nettstedet Digital Trends. Blant disse er Blu og Cubot, som er blitt populære i USA med billigtelefoner til under 1000 kroner. De er blitt solgt via Amazon og Best Buy. En Blu-telefon var den tredje mest solgte hos Amazon i forrige uke.

På tirsdag stoppet Amazon salget av Blu-modellene på grunn av «en mulig sikkerhetsrisiko».

«Vi tar sikkerheten på alvor, derfor vil ikke Blu-telefoner være tilgjengelig for salg inntil dette er løst», sa en pressetalsperson for Amazon til Digital Trends.

Avviser påstander

Blu Technology skriver i en pressemelding at påstandene er feil og forlanger en beklagelse fra medier som har skrevet om dette. De ber Amazon om å gjenoppta salget.

Sikkerhetsselskapet mener de har sitt på det tørre, til tross for at det kinesiske selskapet benekter at de innhenter brukerdata ulovlig.

– De fortsetter som tidligere. Den eneste forskjellen er at de har erstattet programvaren med penere versjoner, sier Johnson til Cnet.(Vilkår)

Erna gjennom fire år i bilder
Lørdag starter Erna Solberg på alvor sin valgkamp for fire nye år som statsminister. Her er et tilbakeblikk i bilder på hennes første periode som statsminister.
01:26
Publisert: