Det er over 15 år siden Apple lanserte den første smarttelefonen – i et marked dominert av Nokia, Samsung og Motorola. I 2008, det første hele året Iphone var i salg, ble det solgt 11 millioner enheter. Fasiten for 2022 viser et salg på over 230 millioner Iphoner. Dette er en ny rekord.

Verste kvartalet på et tiår

Verdens største teknologiselskaper har lagt bak seg et marerittlignende år med aksjekurser i fritt fall. Teknologibørsen Nasdaq hadde sitt verste år siden 2008. Amazon, Tesla og Facebook ble mer enn halvert. Apple falt med 27 prosent.

Smarttelefonsalget falt med 11 prosent i fjor – til under 1,2 milliarder enheter. Nedgangen skjøt fart i fjerde kvartal med en nedgang på hele 17 prosent.

– Smarttelefonprodusentene har slitt i en vanskelig makroøkonomisk situasjon gjennom 2022. Fjerde kvartal er det verste kvartalet på et tiår, sier analytiker Runar Bjørhovde hos det internasjonale analyse- og rådgivningsselskapet Canalys.

Apple knuser konkurrentene. For første gang i historien fikk det amerikanske selskapet en markedsandel på 25 prosent i fjerde kvartal. Samsung er skjøvet ned til en annenplass, med 20 prosent.

Apple hadde en fordel med lansering av Iphone 14-modellene i september, og for hele året ble Samsung størst med en markedsandel på 22 prosent, mot Apples 19 prosent.

– Apple lanserer strategisk for å dra størst nytte av førjulsperioden og Black Friday, hvor det er stor etterspørsel. Apple og Samsung er såpass enorme at de tar store markedsandeler når de lanserer. Samsung har begynt med den samme strategien med brettelefonene, sier Bjørhovde til DN.

Samsung gjør seg klar til å lansere nye telefoner i S-serien, og har innkalt analytikere og journalister til samling i San Francisco i forkant av den store mobilmessen i Barcelona i februar.

Push mot India

Rundt 95 prosent av Iphone, Ipad, Airpods og Mac-maskiner ble produsert i Kina i 2022. Apple er blitt svært sårbare ved å legge produksjonen til ett land. Det pågår en frakobling mellom USA og Kina.

I 2024 skal ti prosent av Iphone-modellene produseres utenfor Kina, blant annet i India og Vietnam. Det kan gå raskere enn planlagt.

– Det er stort push mot India, også fra Apple. Ti til 15 prosent av Iphone-telefonene produseres i India akkurat nå. Dette skyldes den pågående frakoblingen. India er interessant for mange, men det er et betydelig mer kaotisk arbeidsmarked å håndtere enn Vietnam, sier Bjørhovde.

Han sier at Apple vil satse mer på å utvikle egne databrikker, og gjøre seg mindre avhengig av leverandører som Qualcomm og Broadcom. TSMC, som produserer Apples prosessorer, er i ferd med å investere over 40 milliarder dollar i et stort produksjonsanlegg i USA.

Svak utvikling i 2023

Det taiwanske selskapet Foxconn har vært Apples viktigste produsent siden nåværende Apple-sjef Tim Cook fikk ansvar for å effektivisere Apples produksjons- og forsyningskjeder på slutten av 1990-tallet.

Foxconn-omsetningen var på tre milliarder dollar i 2000. I 2021 var den på nesten 215 milliarder dollar. Apple er den desidert viktigste kunden. Foxconn bekreftet denne uken at de planlegger ekspansjon i Sørøst-Asia i 2023.

– Vi vil fortsette med å øke kapasiteten i fastlands-Kina, Amerika og Sørøst-Asia. Denne innsatsen vil blomstre i 2023, sa styreformann Young Liu på et firmaarrangement, ifølge Bloomberg.

Canalys tror på en flat utvikling for smarttelefonmarkedet, eventuelt en svak vekst, for 2023.

– Selv om inflasjonspresset vil avta noe, vil effektene av renteøkninger, økonomisk nedgang og et vanskelig arbeidsmarked begrense markedspotensialet, sier analytiker Le Xuan Chiew i et notat.

Vest-Europa og Nord-Amerika karakteriseres som «mettede markeder», og etterspørselen i Kina blir sett på som «utfordrende på kort sikt». Den mest sannsynlige veksten vil komme fra Sørøst-Asia i andre halvår.

Apple legger frem kvartalsresultatet 2. februar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.