I Kina, som er verdens største smarttelefonmarked og har stått for vekst i mange år, falt salget av smarttelefoner med seks prosent i andre kvartal, ifølge Canalys. I India falt smarttelefonsalget med 0,5 prosent.
Huawei er den eneste som tar markedsandeler i Kina og økte salget med ti millioner enheter.
«Slått lave forventninger»
Iphone-salget falt for første gang på seks år til under halvparten av Apples totalomsetning. Til tross for at Apple har sluttet med å offentliggjøre salgsstatistikker var det en klar nedgang i Iphone-salget.
Apples omsetning økte med kun én prosent i siste kvartal med lavere salg av Iphone – for tredje kvartal på rad. Apple har sluttet å offentliggjøre detaljerte salgsstatistikker, men ifølge Wall Street Journals beregninger falt enhetssalget med tolv prosent.
Kina-omsetningen falt med 25 prosent i de to foregående kvartalene. I siste kvartal falt Asia-omsetningen med 4,1 prosent, men det var en svak vekst i Kina. Aksjekursen steg med 4,5 prosent i etterhandelen.
– De har i realiteten slått ganske så lave forventninger, sier analytiker Angelo Zino hos CFRA Research til New York Times.
Iphone-salget falt med 14 prosent i Kina til 5,7 millioner enheter, ifølge Canalys.
Betydelig usikkerhet
Sørkoreanske Samsung Electronics, som fortsatt sitter på tronen som verdens største smarttelefonprodusent målt i volum, satt igjen med 5060 milliarder won (37,5 milliarder kroner) etter skatt i siste kvartal. Dette var 54 prosent lavere enn i samme periode i fjor.
Selskapet begynner å se lysere tider – med alle mulige forbehold, ifølge kvartalsrapporten. Usikkerheten er fortsatt betydelig.
«Etterspørselen ventes å øke i andre halvår, men selskapet venter volatilitet for bransjen på grunn av internasjonal uro», skriver Samsung Electronics.
Handelskrigen mellom USA og Kina har ført til forstyrrelser i hele forsyningskjeden for den globale teknologisektoren. Japan har avfyrt de første skuddene i en handelskrig med Sør-Korea og innført restriksjoner på kjemikalier som benyttes til produksjon av skjermer.
Det er over fem år siden smarttelefoner var den viktigste vekstsektoren for Samsung. Under en analytikerkonferanse onsdag sa selskapet at de venter at smarttelefonetterspørselen vil forbli svak i andre halvår.
– Smarttelefonsalget er svakere for alle selskaper. Det kan sies at Samsungs smarttelefoner ikke er så innovative eller revolusjonerende, sier direktør Bryan Ma hos analyseselskapet IDC til Bloomberg onsdag morgen.
Samsung er verdens største kontraktsprodusent av databrikker, minnekomponenter og skjermer med konkurrenter som Apple på kundelisten. Databrikkeprisene har falt med 25 prosent siden mars.
– Det er mange negative faktorer for Samsung, men skjermdivisjonen kan se en forbedring. Samsung kan også tjene på USAs sanksjoner mot Huawei og flere ordrer på skjermer fra Apple, sier analytiker Song Myung-sup hos HI Investment & Securities til Bloomberg.
Samsungs aksjekurs har falt med tre prosent onsdag formiddag ved Seoul-børsen.
«Skal overleve»
Til tross for at kinesiske Huawei Technologies ikke er børsnotert, forsøker selskapet å være mer åpne og avholder resultatpresentasjoner i et forsøk på å stilne kritikere som mener selskapet er lukket.
Selskapet tonet ned kvartalsresultatene og fremhevet halvårsresultatet under resultatpresentasjonen tirsdag.
Omsetningen økte med 23,2 prosent i de første seks månedene til 401,3 milliarder yuan (506 milliarder kroner) og en netto resultatmargin på 8,7 prosent. I samme periode i fjor var resultatmarginen på 8,2 prosent.
Smarttelefonsalget økte med 24 prosent i første halvår til 118 millioner enheter. En nedbryting av tallene viser at veksten var på 50,3 prosent i første kvartal og en kun ni prosent vekst i smarttelefonsalget i siste kvartal.
På grunn av sanksjonene fra USA har det blitt vanskelig å få tilgang til komponenter fra amerikanske selskaper. Huawei benytter operativsystemet Android fra Google til smarttelefonene.
– Vi vet ikke om vi kan benytte Android i fremtiden. Det er definitivt vårt førstevalg. Hvis vi ikke kan gjøre det har vi en plan, sa styreformann Liang Hua under resultatpresentasjonen.
Han innrømmet at de amerikanske sanksjonene har gjort det vanskelig.
– Internasjonalt salg falt kraftig etter restriksjonene. Nå ligger vi på rundt 80 prosent av hva det var før dette startet. Det er mange utfordringer, men jeg tror vi overlever, sa Huaweis styreformann.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.