Counterpoint Research og Strategy Analytics er enige om at det globale smarttelefonsalget falt fra 362 millioner enheter i fjorårets første kvartal – til 348 millioner i årets kvartal. Dette er en nedgang på over fire prosent. Apple er den store taperen.

Kina skaper problemer

Apple la frem kvartalsresultat på tirsdag. Inntjeningen kom inn svakt bedre enn ventet fra en omsetning på 55,37 milliarder dollar. Apple har sluttet med å publisere enhetssalg av Iphone, Ipad og andre produkter. Iphone-divisjonen fikk et omsetningsfall på 17 prosent.

Andre deler av virksomheten viser vekst og eksisterende kunder legger igjen mer penger i selve økosystemet som er bygd opp rundt Iphone. Aksjekursen steg med 4,9 prosent på onsdag og Apple er kun åtte milliarder fra å passere en børsverdi på 1000 milliarder dollar.

– Iphone-salget falt for andre kvartal på rad. Det er blitt vanskeligere for Apple å øke den gjennomsnittlige enhetsprisen og Kina er fortsatt et marked i fall for selskapet, sier analytiker Tarun Pathak hos Counterpoint Research i en kommentar.

Kina-satsingen har vist seg å bli svært vanskelig for Apple.

- Apple har tapt markedsandeler i Kina og sliter med å få fremdrift i et prisfølsomt marked som India. De har redusert prisene i begge markedene de siste ukene. Det kan tyde på at de kan få en svak vekst i neste kvartal, sier analysedirektør Woody Oh hos Strategy Analytics.

Apple solgt 42 millioner Iphone-enheter i de tre første månedene. Dette er over ti millioner færre enn for ett år siden.

– Det globale smarttelefonmarkedet viste ingen tegn på en friskmelding i 1. kvartal. Inventarjusteringer er en årsak. Det tar lengre tid før brukerne skifter ut telefonene. For Iphone nærmer det seg 36 måneder og for Androids toppmodeller er det nesten 30 måneder, ifølge Pathak hos Counterpoint Research.

Han mener dette skyldes bedre kvalitet på modellene, høyere priser og manglende nyskapning.

Innovasjon og kunstig intelligens

Huawei er årets store vinner. Enhetssalget økte med nesten 20 millioner enheter – en vekst på 50 prosent. Det kinesiske selskapet har en høyere markedsandel enn Apple – kun slått av Samsung.

– Hva som har hjulpet Huawei er tempoet i innovasjonen. De var først ute med å introdusere funksjoner som å sende strøm til trådløst til andre enheter (kompislading), innebygd kunstig intelligens, avanserte kameraer og mer, sier analytiker Shobhit Srivastava fra Counterpoint Research.

Huawei lanserte flaggskipsmodellen P30 Pro i mars. Denne har mer avanserte kameraer enn konkurrentene og selger svært bra i Europa, Midtøsten og Asia.

– Huawei ble den nest største smarttelefonprodusenten uten en betydelig tilstedeværelse i et viktig marked som USA. De er også det raskest voksende merket av de ti største smarttelefonprodusentene. Med dette tempoet venter vi at Huawei vil forbli større enn Apple ved slutten av 2019, spår Srivastava.

Huawei har siden 2015 hatt ambisjoner om å bli verdens største smarttelefonleverandør. I siste kvartal solgte Huawei kun 6,4 millioner færre enheter enn Samsung.

– Det er blitt mer og mer klart at Huawei er laserfokusert på å vokse i verdensmarkedet for mobile enheter, sier analysedirektør Ryan Reith hos IDC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.