Det ligger an til å bli en rolig uke ved de de største asiatiske børsene på grunn av kinesisk nyttår. Resultatsesongen fortsetter og asiatiske elektronikkselskaper og komponentleverandører advarer om at utsiktene fremover er vanskelig å forutsi.

Kraftig kursfall

Japanske Sony la frem bedre resultater enn ventet for siste kvartal. Det er ikke nok til å tilfredsstille investorer. Driftsresultatet endte på 377 milliarder yen, cirka 29 milliarder kroner – 12 milliarder yen høyere enn ventet. Omsetningen falt med ti prosent til 2400 milliarder yen.

– Dette er ikke så positivt som tallene tyder på. Det føles negativt, sier analytiker Andrew Jackson hos CSSD Capital Markets til Bloomberg.

Sonys aksjonærer sendte aksjekursen ned ni prosent da Tokyo-børsen åpnet mandag morgen. En nedbryting av de fleste underområdene viser at det er stor usikkerhet rundt selskapets inntjening de neste kvartalene.

Samsung og Apple har kommet med tilsvarende advarsler i løpet av resultatsesongen de siste ukene.

Spillkonsollen Playstation 4 har vært pengemaskinen for Sony, men modellen begynner å merke alderen. Den er seks år gammel og trofaste spillere etterlyser en nyere og mer avansert modell.

I fjor sa Sony til Wall Street Journal at Playstation 5 (PS5) ikke ville bli lansert før i 2021. Ifølge en ny analyse fra meglerhuset Ace Securities kan PS5 bli lansert mot slutten av 2019. Microsoft-konkurrenten Xbox Two er under utvikling.

Nomura Securities har nedjustert Sonys kursmål fra 7800 yen til 7500 yen, drøyt 575 kroner. Dette er fortsatt 50 prosent høyere enn kursen mandag morgen.

«Vi venter vekst fra tredje kvartal 2020. Vi ser potensial for vekst i komponentvirksomheten», skriver analytiker Yu Okazaki hos Nomura.

Utkonkurreres av kinesiske selskaper

Sony har forsøkt å konkurrere med Samsung og Apple på smarttelefoner, men til tross for modeller som er blitt godt mottatt i fagmiljøene, har de ikke klart å markere seg på salgsstatistikkene.

Sony har i stedet svart med å levere komponenter til konkurrentene, blant annet avanserte bildesensorer til de kinesiske smarttelefonprodusentene Huawei og Xiaomi. Driftsresultatet fra komponentdivisjonen falt imidlertid med 23 prosent i siste kvartal.

Fallet gjenspeiler seg i det globale smarttelefonmarkedet.

I fjorårets siste kvartal falt salget av smarttelefoner med syv prosent. For hele året var nedgangen på fire prosent.

– I 2018 falt salget av smarttelefoner for første gang i et helt kalenderår, sier direktør Tarun Pathak hos Counterpoint Research i en kommentar.

Vinnerne er de kinesiske smarttelefonprodusentene. Samsung, Apple og LG tapte markedsandeler. Huawei og Xiaomi økte enhetssalget og tok markedsandeler.

Dermed solgte Huawei, Xiaomi, Vivo og Oppo for første gang flere smarttelefoner enn Samsung og Apple til sammen. Med i alt 550 millioner enheter var de kinesiske produsentene ti prosent større enn Samsung og Apple.

I slutten av februar skal Huawei, Samsung og andre asiatiske smarttelefonleverandører lansere nye modeller. Det vil komme nye smarttelefondesign med blant annet sammenleggbare skjermer, små kameraer og fingeravtrykksskannere innebygd i skjermen.

– Det er ment å lokke kundene til å oppgradere. De kinesiske selskapene Huawei, Oppo, Vivo og Xiaomi har forbedret kvaliteten og tar ledelsen med disse nye funksjonene. Det gjør det vanskelig for andre å opprettholde markedsandelene, ifølge Tarun Pathak hos Counterpoint Research.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Huseier: –Jeg har ikke tenkt på strømprisen siden vi fikk solcellepanelene
Kan gi 18 år med gratis strøm.
02:13
Publisert: