Apple og Samsung Electronics har lagt frem kvartalsresultater denne uken. Samsung fikk mer enn en halvering av resultatet sammenlignet med i fjor. Konglomeratet produserer alt fra hvitevarer og smarttelefoner til dataminnebrikker og komponenter.

Prisene på komponenter har falt og var hovedårsaken til Samsungs svake resultatene. Apple økte omsetningen med to prosent og fikk sitt beste fjerdekvartal i det avvikende regnskapsåret noensinne. Iphone taper imidlertid markedsandeler – spesielt i Asia.

Haler innpå Samsung

Nye statistikker fra analyseselskapet Canalys for tredje kvartal viser at Huawei tar markedsandeler fra Apple. 19 prosent av alle smarttelefoner som ble solgt i tredje kvartal kom fra det kinesiske selskapet. Dette til tross for at telefonene ikke selges i USA.

Huawei hadde opprinnelig planer om å gå forbi Samsung og bli verdens største smarttelefonprodusent i inneværende kvartal. Feiringen må utsettes, men Huawei har tatt innpå Samsung. For ett år siden skilte det nesten syv prosent i markedsandel. Nå er avstanden halvert til 3,4 prosent.

Flaggskipsmodellen P30, som ble lansert før USA nedla forbud for amerikanske selskaper å selge komponenter eller samarbeide med selskapet, er blitt godt mottatt som en konkurrent til Apple og Samsung.

Denne modellen kommer også med fullversjon av Googles operativsystem Android. Det er de villigere Model Y og Model P som utgjør det store volumet med 64 prosent av Huawei-salget. Dette er modeller som selger svært godt i Asia med priser på et par-tre tusen kroner.

– Huawei er ikke over det verste. Det internasjonale salget kom i hovedsak fra modeller som ble lansert før sanksjonene. Nye modeller, som blant annet Mate 30, er mer usikker da den møter skepsis fra blant annet Europa da den ikke støtter Googles mobilløsninger, sier senioranalytiker Ben Stanton i en kommentar.

Den neste slagmarken: 5G

Smarttelefonsalget har falt sammenhengende siden 2017. For første gang var det en svak vekst i tredje kvartal. Totalt ble det solgt 352,4 millioner smarttelefoner – mot 348,9 millioner i samme kvartal i 2018. Apple, som har sluttet å oppgi salgstall, solgte over tre millioner færre Iphoner.

I april toppet Huawei P30 Pro-modellen salgsstatistikkene hos Telia i Norge. September-statistikkene fra Telia er fullstendig dominert av Apple og Samsung på de ti første plassene. I Danmark har den kinesiske modellen Oneplus 7T Pro sneket seg inn på Telia-oversikten.

– For første gang har Apple lansert tre forskjellige Iphone-modeller. De har fått veldig god mottagelse med bedre kamera, batteri og lavere pris. Apple-modellene har ikke 5G og må stri med dette fra begynnelsen av 2020, kommenterer analytiker Vincent Thielke hos Canalys.

Samsung, som er markedsleder, har allerede lansert de første smarttelefonene som støtter femte generasjon mobilnettverk. Det er få steder som har startet en kommersiell utbygging, men dette kommer for fullt neste år i mange land.

– 5G er den neste slagmarken for Samsung. De er en av veldig så smarttelefonprodusenter som har egne databrikker og modemer. De er ikke avhengig av utviklingen hos leverandører som Qualcomm, sier analysesjef Rushhabh Dosho.

Qualcomm leverer prosessorer til mange kinesiske smarttelefonprodusenter. Samsung og Huawei utvikler egne prosessorer. Samsung vil tilby 5G-modeller til lavere priser om kort tid med Galaxy A-serien, som er populær i Asia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.