Når 6002 av 6 004 valgdistrikter er talt opp er det umulig å si hvilken regjering Sverige kan ende opp med etter valget.

De rødgrønne har tilsammen 40,6 prosent oppslutning, mens den borgerlige alliansen har 40,3 prosent. Lenge hadde de nøyaktig like mange mandater, men ved midnatt dro de rødgrønne fra med ett mandat.

Ingen har flertall i riksdagen og det betyr at det er helt åpent hvem som kommer til å styre landet.

– Vi har i vente et politisk spill på høyt nivå, der begge sider kommer til å fremstille seg selv som den største vinneren for slik å få større legitimitet i kampen om statsministerposten, sa SVT s politiske kommentator Mats Knutson i natt.

Moderaternas partileder Ulf Kristersson sier likevel at han var klar for å avsette regjeringen da han talte på valgvaken i halv tolv-tiden søndag kveld.

- Jeg har under hele valgkampanjen påpekt det åpenbare: De rødgrønne har ikke en samlet politisk kraft. Denne regjeringen har gjort sitt. Den burde aldri ha tiltrådt. Nå skal den gå av, sa Kristersson.

Moderaternas partileder Ulf Kristersson krevde at Stefan Löfven skulle gå av som statsminister da han talte søndag kveld.
Moderaternas partileder Ulf Kristersson krevde at Stefan Löfven skulle gå av som statsminister da han talte søndag kveld. (Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/NTB Scanpix)

Statsminister Stefan Löfven har derimot ingen planer om å trekke seg.

- Vi hadde villet se et bedre resultat. Velgerne har gjort Socialdemokraterna til det største partiet. Det er det klart største partiet, men vi skal også huske at valgresultatet fortsatt er uklart. Det mest ansvarsfulle nå er ikke å spekulere eller at partier låser seg fast. Vi har to uker til Riksdagen åpner. Jeg kommer til å fortsette som statsminister, sa Stefan Löfven da han talte foran valgvaken ved halv ett-tiden.

«Vi er vinnerne»

Både Moderaterna og Sverigedemokraterna har uttalt at de vil stemme ned den sittende regjeringen. Samtidig nekter de borgerlige å samarbeide med Sverigedemokraterna. Det kan bety at de borgerlige må bryte valgløftene hvis det skal bli en Allianse-regjering.

- Jeg vet hvem som har vunnet dette valget. Det er Sverigedemokraterna, sa Jimmie Åkesson da han talte på valgvaken rett før klokken 23.00.

- Sånn jeg bedømmer det skiller det to mandater mellom de gamle blokkene. Det betyr at Ulf Kristersson som har lovet å bytte regjering må ta et valg: tenker du å velge Stefan Löfven eller tenker du å velge Jimmie Åkesson, fortsatte han.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson talte under partiets valgvake.
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson talte under partiets valgvake. (Foto: Anders Wiklund/TT/NTB Scanpix)

Professor Tommy Möller ved Stockholms universitet tror det går mot et regjeringsskifte.

– Det kommer til å bli vanskelig for Alliansen å danne regjering, selv om det er mest sannsynlig. Det forutsetter nemlig at man vil regjere med passiv støtte fra Sverigedemokraterna, noe som er vanskelig for Centerpartiet og Liberalerna med tanke på det man har sagt i valgkampen, sa han til NTB tidligere søndag kveld.

Statsviter Sören Holmgren mener at resultatet er så jevnt at utenlandsstemmen- og forhåndsstemmene vil avgjøre valget. De blir ikke talt opp før på onsdag.

- Vi får enda en spennende valgvake på onsdag, sier han i SVTs studio.

Blir ikke nest størst

Sverigedemokraterna går mot sitt beste valg noensinne og 17,6 prosent. Det er likevel skuffende for Jimmie Åkesson som håpet at de skulle få en oppslutning opp mot 25 prosent.

- Sverigedemokraterna blir ikke Sveriges nest største parti, slår valgforsker Henrik Oscarsson fast i SVTs valgstudio.

Leder Joachim Hagström i Sverigedemokraterna Södertälje er skuffet over resultatet.

- Men jeg vet ikke om det er uforventet heller. Det så veldig bra ut på mange meningsmålinger, og det dro opp forhåpningene. Resultatet er uansett bedre enn tidligere, sier han til DN.

- Nå er det opp til Ulf Kristersson og Moderaterna om de vil bytte regjering. Sverigedemokraterna står klare til samarbeid, sier han.

Emelina Istemalek (7) er med foreldrene på Sverigedemokraternas valgvake i Södertälje. De siste timene har de falt i oppslutning, men kommer til å gjøre sitt beste valg noensinne. Foto: Jan Johannessen
Emelina Istemalek (7) er med foreldrene på Sverigedemokraternas valgvake i Södertälje. De siste timene har de falt i oppslutning, men kommer til å gjøre sitt beste valg noensinne. Foto: Jan Johannessen (Foto: Jan Johannessen)

Socialdemokraterna ligger an til å gå tilbake fra forrige valg og ligger på 28,4 prosent. Det er likevel langt bedre enn oppslutningen partiet har hatt på meningsmålingene. På sitt verste har regjeringspartiet vært under 24 prosent.

Det borgerlige Moderaterna får 19,8 prosent.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Det kan gå riktig riktig ille
Noen timer før valglokalene stenger vurderer DNs Kjetil Wiedswang utgangen på det mest dramatiske svenske valget på flere tiår.
02:52
Publisert: