– Det er en tanke som fullstendig kan avskrives. Vi kommer ikke til å være et støtteparti, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse i statsministerbygget Rosenbad onsdag.

Noen timer tidligere hadde partilederne for den borgerlige Alliansen bedt Löfven gå av som statsminister. Samtidig inviterte de han til et blokkoverskridende samarbeid, der Socialdemokraterna støtter en borgerlig regjering.

Etter søndagens valg i Sverige er det ekstremt jevnt mellom blokkene. De rødgrønne leder med 144 mandater mot 142 mandater for de borgerlige, men dette kan endre seg når de endelige resultatene fra valget blir presentert tidligst fredag.

Full forvirring

– Hvordan regjeringen skal se ut bør avgjøres av det endelige resultatet. Nå skjer det et forsøk der man påstår at mandatfordelingen ikke skal avgjøre regjeringsbyggingen. Vi kan ikke lage en ny praksis, der de borgerlige regjerer både når de er størst og når de er minst, sier Löfven på pressekonferansen.

Uansett utfall har ingen blokkene flertall, og ingen vil samarbeide med Sverigedemokraterna som ligger i vippeposisjon. Det har skapt en svært komplisert parlamentarisk situasjon, og det hersker full forvirring om hvem som vil ende opp med å bygge regjering.

Snakker med «anstendige partier»

På pressekonferansen gjorde Stefan Löfven det klart at han var enig i at Sverige trenger blokkoverskridende samarbeid, men at det ikke var logisk at de borgerlige skulle lede en slik regjering.

– For meg er det en selvfølge å snakke med alle anstendige partier. Vi trenger flere blokkoverskridende samtaler i årene som kommer.

Statsministeren gjorde det klart at han ville gå i opposisjon hvis han ikke blir statsminister, og pekte på at Alliansen trengte Sverigedemokraternas støtte for å regjere.

– Jeg forstår at Alliansen tenker ille om meg og sosialdemokratiet, men her får de faktisk velge: Hvem synes de er verst av meg og Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson reagerte kraftig på Stefan Löfvens uttalelser.

– Han hadde mage å kalle oss og nesten 18 prosent av velgerne for uanstendige. Slik agerer ikke en statsminister, sier han til Expressen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Det kan gå riktig ille
Noen timer før valglokalene stenger vurderer DNs Kjetil Wiedswang utgangen på det mest dramatiske svenske valget på flere tiår.
02:52
Publisert: