Det britiske teknologiselskapet Arm har vært en av de viktigste bidragsyterne til smarttelefonrevolusjonen. Nesten alt av databrikker for smarttelefoner og nettbrett er utviklet av det britiske selskapet, som har vært en sjelden tek-suksess i Storbritannia.
Setter foten ned
Det japanske teknologi- og investeringsselskapet Softbank kjøpte Arm Holdings i 2016 – midt under brexit-kaoset. Oppkjøpet ble foretatt mens den britiske valutaen stupte, og prisen lå på 23,4 milliarder pund (tilsvarende 32 milliarder dollar).
Høsten 2020 la det amerikanske databrikkeselskapet Nvidia, som er mest kjent for sine grafikkort til pc-er, ut på frierferd. De var villige til å betale tilsvarende 38 milliarder dollar, basert på oppgjør i aksjer til kurs fra september 2020.
I tillegg lovte Nvidia å betale 1,25 milliarder dollar hvis avtalen ikke ble gjennomført. Nå har oppkjøpet havarert. Konkurransemyndighetene i EU, Storbritannia og USA har satt foten ned, ifølge Financial Times.
Nvidia har vært en av de børsvinnerne gjennom flere år. Aksjekursen har steget med 770 prosent de siste fem årene. Selskapet har en børsverdi på 618 milliarder dollar. Dette kommer selv etter at aksjekursen har falt med 25 prosent siden november.
Hadde salget og oppgjøret blitt gjennomført i fjor høst, slik planen var, ville Softbank ha fått aksjer verdt over 50 milliarder dollar (400 milliarder kroner) mer enn da avtalen ble inngått for 17 måneder siden. Selv med dagens kurs ville det ha gitt en ekstragevinst på 28 milliarder dollar.
Arm planlegger børsnotering etter at oppkjøpsplanene havarerte, sier kilder til Reuters og Financial Times.
Softbank under press
Softbank har investert i over 300 internett- og teknologiselskaper over hele verden. Aksjekursen er halvert siden mars 2021. Toppsjef Masayoshi Son var under kraftig press fra aktivistinvestorer før resultatpresentasjonen i november i fjor. Det er ikke blitt mindre.
Son lovet aksjonærer å foreta tilbakekjøp av aksjer. Dette vil vanligvis sende aksjekursen høyere. Det har ikke skjedd.
«Det er vanskelig å se hvordan Softbank kan finansiere tilbakekjøp av aksjer uten å selge noe», skriver analytiker Kirk Boodry hos Redex Research i en analyse publisert på Smartkarma.
Softbank har investert i de norske selskapene Autostore, Kahoot og Oda – fjorårets store yndlinger ved Oslo Børs. Kahoot-kursen, hvor Softbank er største eier, har falt med 72,3 prosent på ett år. Autostore har falt med over 25 prosent siden børsnoteringen i fjor høst.
Analytiker Mio Kato påpeker at Softbank-kursen falt med nesten 99 prosent under dotcom-kollapsen ved årtusenskiftet, og 88 prosent fra 2006 til finanskrisen var over tre år senere. En 20 millioner dollar stor investering i oppstartsselskapet Alibaba reddet Softbank.
«Det er fortsatt en betydelig nedside, og vi er fortsatt negative. Når teknologisektoren bryter sammen og Alibaba er i fare, tror vi ikke investeringer i telekomsektoren nødvendigvis vil beskytte mye», skriver Kato hos Lightstream Research.
Mulig Alibaba-salg
Alibaba-kursen falt med over seks prosent på mandag. Da Hongkong-børsen åpnet tirsdag morgen, falt kursen med nye tre prosent. Siden oktober 2020 har aksjekursen på hva som var Asias mest verdifulle selskap falt med over 60 prosent.
Softbank eier 24,8 prosent av aksjene i Alibaba. Denne eierposten var verdt 220 milliarder dollar for 16 måneder siden. Med dagens kurs er de verdt vel 80 milliarder dollar. Siden forrige resultatfremleggelse har Alibaba-aksjene falt 16 prosent.
Citi og JPMorgan Chase & Co sa på mandag at Alibaba-innsidere forbereder seg på å selge rundt én milliard aksjer. Analytikere i begge finansinstitusjoner antyder at dette kan være Softbank.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.