Masayoshi Son har vært villig til å ta en høy risiko siden han etablerte forløperen til dagens Softbank for nesten 40 år siden. Han ble kjent for å ha en god nese for investeringer i ukjente oppstartsselskaper. Kina-satsingen skaper problemene.

– En svært dårlig uke

Da handelen startet ved Tokyo-børsen mandag morgen falt aksjekursen på Softbank Group med over 8,7 prosent den første handelstimen. Dette er en fortsettelse av kursfallet i forrige uke. I løpet av de fem siste handelsdagene har aksjekursen falt med nesten 20 prosent.

Softbank er en gigant både ved Tokyo-børsen og internasjonalt. Selskapet har en børsverdi på 8700 milliarder yen (705 milliarder kroner). Dette er en halvering siden mars i år.

Tech-gigantene hyller Xi – selv om bransjen har fått røff behandling
Kinas tech-giganter stiller seg i kø for vise sin støtte til Xi Lipings «velstand for alle»-politikk, etter en periode der myndighetene har behandlet bransjen svært tøft.
01:50
Publisert:

«Det var en svært dårlig uke for Softbank. En titt på Alibaba, Didi og utdannelsesselskaper viser hvor lite forutsigbarhet det er på regulatoriske endringer i Kina», skriver analytiker Kirk Boodry hos Redex Research via Smartkarma.

Det har vært en «perfekt storm» for Softbank de siste årene, og stormkastene har tiltatt i styrke i år. Det er økt usikkerhet rundt kinesiske reguleringer og konkurransemyndigheter i Europa og USA som har tatt et mer kritisk overblikk på selskapets investeringer.

Softbank har investert direkte i oppstartssektoren, og via de to investeringsfondene Vision Fund 1 og Vision Fund 2. Investeringen i Autostore, som ble børsnotert ved Oslo Børs i oktober, er et lyspunkt med en 144 prosent avkastning, ifølge Redex Research.

Feiret etter kursfall

Bare seks måneder etter Didi Global ble børsnotert i USA bekreftet transportselskapet i forrige uke om at de skal styrkes fra New York-børsen. Softbank er største aksjonær etter at de i 2019 betalte 11,8 milliarder dollar for aksjer i selskapet.

Dette skjer etter press fra kinesiske myndigheter, som forlanger at børsnoterte selskaper i utlandet vender tilbake til Hongkong eller børser på det kinesiske fastlandet.

Didis aksjekurs falt med 22,2 prosent på fredag og Softbank-aksjene er verdt under det halve av hva de betalte for to år siden.

Kinesiske Alibaba, hvor Softbank eier nesten 25 prosent av aksjene, er også børsnotert i USA. På fredag falt aksjekursen med 8,2 prosent. Siden i fjor høst har aksjekursen falt med 64 prosent. Selskapet er en skygge av seg selv og grunnlegger Jack Ma har forsvunnet.

Transportselskapet Grab, som står bak en superapp i Sørøst-Asia, ble børsnotert i USA sist torsdag via et skallselskap med Softbank som en av de største investorene. Aksjekursen falt med 30 prosent på torsdag og fredag.

– Kursen spiller ingen rolle. Jeg skal feire i natt og være tilbake på jobb i morgen, sa grunnlegger Anthony Tan til Reuters etter handelen i aksjen startet.

Grab har aldri tjent penger og tapte nesten en milliard dollar i siste kvartal. Dette er den største børsnoteringen av denne typen, hvor verdiene fra et oppstartsselskap legges inn i et børsnotert skallselskap uten aktivitet.

Stanser salg

Amerikanske konkurransemyndigheter satte i forrige uke ned foten på salg av databrikkedesignselskapet Arm, som eies av Softbank, til konkurrenten Nvidia. Heller ikke kinesiske, britisk og europeiske konkurransemyndigheter ønsker å godkjenne oppkjøpet.

– Jeg tror det er høyst usannsynlig at avtalen blir gjennomført, sier analytiker Alan Priestley hos konsulentselskapet Gartner til CNBC.

Oppgjøret skulle skje med Nvidia-aksjer verdt 40 milliarder dollar (365 milliarder kroner). Softbank planla å bruke deler av oppgjøret til å foreta tilbakekjøp av aksjer av aksjer til 1000 milliarder yen (81 milliarder kroner).

Nvidia-kursen er nesten doblet siden avtalen først ble kjent i fjor høst. Det blir sett på som mer sannsynlig at Softbank forsøker å børsnotere selskapet. Ifølge Wall Street Journal mener New Street Research at Arm kan være verdt 85 milliarder dollar i 2025.

Ønsker bonus på 18 milliarder

Grunnlegger Masayoshi Sons nære medarbeider har bedt om å reforhandle avtalen med selskapet. Ifølge New York Times forlanger Marcelo Claure en kompensasjonspakke på rundt to milliarder dollar (18,3 milliarder kroner).

Dette skal være kompensasjon for opprydningsarbeidet han har gjennomført og slutte med egenhandel av aksjer.

Claure skal ha foretatt private investeringer i oppstartsselskaper hvor Softbank senere har kommet inn som storinvestor og sendt verdien på selskapene kraftig høyere.

– Dette er veldig nært grensen mellom hva som er lovlig og ulovlig – etisk og uetisk, sier finansprofessor Aswatjh Damodaran ved handelshøyskolen Stern School of Business ved New York University til New York Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.