Masayoshi Son er en av de mektigste investorene teknologi- og oppstartssektoren i verden. Via Softbank og Vision-fondene har han investert flere hundre milliarder dollar i selskaper over hele verden.

Siden i fjor høst har han investert nesten 30 milliarder kroner i norske selskaper, blant annet Autostore, Kahoot og Oda (tidligere kolonial.no).

– Dyr lærepenge

Som investor er Son genierklært, myteomspunnet og omstridt. Han har i nesten 30 år vist seg som en svært risikovillig investor som har satset på ukjente gründere og selskaper – fra Yahoo og Alibaba, til Uber og DoorDash.

Under Softbanks generalforsamling i Tokyo på onsdag ble han grillet av aksjonærene. De ønsker mer åpenhet rundt eierstyring og strategier.

– Styret er ikke Masayoshi Sons enmanns show. Personlig mener jeg at vi skal være ekstra påpasselige med eierstyring og være åpne. Målet er ikke å jakte på kortsiktig profitt ved å ta i bruk finansakrobatikk, sa Son.

Styret har inntil nylig hatt personer som har vært nært knyttet til Son, blant annet Alibaba-grunnlegger Jack Ma. Det var Son som for 20 år siden ga Ma startkapital på 20 millioner dollar som den første store investeringen. Nå er det satt inn flere uavhengige styremedlemmer.

For ett år siden måtte Son forsvare et av de største tapene i Japans næringslivshistorie etter at verdien på flere oppstartsselskaper måtte nedskrives kraftig, blant annet kontorfellesskapselskapet WeWork. En milliardinvestering i hundelufteturappen Wag går inn i historiebøkene.

– Det har vært en dyr lærepenge. Jeg blir flau når jeg tenker på disse investeringene, sa Son.

Softbank Group-kursen har falt med 25 prosent siden mars. Kahoot-kursen er mer enn halvert siden januar.

Tjente 400 milliarder

I det avvikende regnskapsåret som ble avsluttet i mars fikk Softbank er resultat på nesten 400 milliarder kroner – en ny rekord i Japan. Son sa under resultatfremleggelsen i juni at dette ikke skal være et engangstilfelle.

– Når vi har klart det en gang skal vi kunne klare det igjen, sa han.

Softbank har investert i 264 selskaper over hele verden via de to Vision-fondene som selskapet kontrollerer.

– De fleste av disse selskapene tjener ikke penger. Vi tar en høy risiko og tilfører selskapene kapital, sa Son.

Han trakk paralleller mellom den pågående informasjonsrevolusjonen og industrirevolusjonen for 250 år siden.

– Jeg har vært litt frustrert. Hvordan kan jeg best forklare til dere hva Softbank er. Hva er Masayoshi Son, sa Son.

Han trakk paralleller mellom seg selv og Mayer Amschel Rothschild, som sørget for kapital under starten av industrirevolusjonen på slutten av 1700-tallet. Han er blitt kalt grunnleggeren av internasjonal finans. Rothschild-dynastiet var en av verdens mektigste familier.

– Industrirevolusjonen kom ikke av seg selv. Vi ønsker å være kapitaltilbyderen for informasjonsrevolusjonen. Det er den nye definisjonen, eller hvordan vi posisjonerer oss, som Softbank Group for fremtiden, sa Son.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.