Den japanske grunnleggeren av teknologi- og investeringsselskapet Softbank, Masayoshi «Masa» Son, har siden 1990-tallet stått bak spektakulære investeringer i oppstartsselskaper. Nå forbereder investorer seg på kriseresultater når kvartalsresultatet fremlegges.

– Blottstilles

Aksjekursen på Softbank Group er halvert på 12 måneder og falt med over to prosent onsdag morgen ved Tokyo-børsen i forkant av resultatfremleggelsen, som kommer på torsdag.

De siste fem årene har kursen steget med kun 12 prosent. Investorer er nervøse.

«Hele Softbanks forretningsstruktur er basert på en viktig forutsetning, og det er stigende aksjekurser. Denne grunnleggende mangelen blir stadig mer blottstilt av børsnedgangen», skriver Asymmetric Advisors i en ny analyse.

Selskapets Vision Fund, hvor et saudiarabisk oljefond er med som storinvestor, har investert i 34 børsnoterte selskaper. I 32 av disse selskapene falt aksjekursene i første kvartal, ifølge den japanske finansinstitusjonen Nomura.

Ifølge Redex Research skal Softbanks Vision Fund ha tapt rundt 18,6 milliarder dollar på porteføljen med børsnoterte selskaper i kvartalet som ble avsluttet den 31. mars. Softbanks andel av dette ligger på i overkant av 10 milliarder dollar.

– Dette er ikke normalt. Investorer og markedet begynner å bli bekymret. Det virker som at markedet legger seg mer på nedsiden av omfanget av potensielle tap, sier analytiker Kirk Boodry til Bloomberg.

Enorme tap

For to år siden fikk Softbank sansen for norske selskaper. På et knapt år frem til sommeren 2021 gikk Softbank inn med rundt 30 milliarder kroner i Kahoot, Autostore, Oda og Gelato.

I fjor ble det sørkoreanske netthandelsselskapet Coupang børsnotert i USA med Softbank som en av de største aksjonærene. Aksjekursen har falt med nesten 80 prosent. Verdien på Alibaba-investeringen har stupt fra over 200 milliarder dollar i 2020 til under 70 milliarder dollar nå.

Kinesiske Didi Global, hvor Softbank står oppført med 21,5 prosent av aksjene, har stupt med nesten 90 prosent siden børsnoteringen i fjor. Det japanske selskapet har investert 12 milliarder dollar. Denne aksjeposten er nå verdt under 1,7 milliarder dollar.

Softbanks grunnlegger har advart investorer under de siste kvartalspresentasjonene.

– Som jeg sa ved siste kvartalspresentasjon står vi midt i en snøstorm, og stormen er ikke over. Stormen er faktisk blitt sterkere i USA og i andre land, sa ham da han la frem ferske tall for Softbank i februar.

Beregninger foretatt av Wall Street Journal viser at kursene på de børsnoterte selskapene som inngår i Vision Fund er mer enn halvert siden starten av 2022. Dette gir et verditap på 25 milliarder dollar – under forutsetning av at det ikke er solgt aksjer.

Strammer inn

Fra Vision Fund ble etablert i 2017 frem til utgangen av 2021 hadde selskapet en avkastning på rundt 40 prosent. Nasdaq-indeksen, som består av tilsvarende selskaper, ble nesten doblet i samme periode.

Mange av selskapene i Softbank-porteføljen er unoterte oppstartsselskaper. Softbank har stengt pengekranen til mange av disse selskapene de siste ukene, ifølge Financial Times.

– Verdiene på alle disse oppstartsselskapene har falt, sier analytiker Justin Tang hos United First Partners til Wall Street Journal.

Softbank foretok investeringer i nesten 200 oppstartsselskaper i 2021, ifølge CB Insights.

Da Son la frem kvartalsresultatet for nøyaktig ett år siden var det med motsatt fortegn av hva som ventes nå. Softbank la frem et resultat på 17,7 milliarder dollar – det største for noe japansk selskap i historien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.