Softbanks grunnlegger Masayoshi Son har alltid vært kjent for å satse stort – og ha et langsiktig perspektiv.

Han har flere ganger sagt at selskapet, som han startet som en programvaredistributør på 1980-tallet, skal overleve de neste 300 årene.

Investorer har vært skeptiske til strategien. Selskapets verdi ved Tokyo-børsen har ligget på rundt 900 milliarder kroner til tross for at det eier aksjer i børsnoterte selskaper som er verdt nesten 2000 milliarder kroner basert på dagens aksjekurser.

Kursoppgang på 75 prosent

På 1990-tallet utfordret Son de japanske teleoperatørene, som hadde jerngrep på markedet. Da britiske Vodafone ble knust av statskontrollerte NTT for 15 år siden tok Son frem sjekkheftet og betalte 1100 milliarder yen (92 milliarder kroner) for Vodafone Japan.

Softbank snudde seg rundt. Da Apple lanserte Iphone i 2007, var selskapet eksklusiv samarbeidspartner i Japan. Det tok fire år før konkurrentene kunne tilby mobilkunder Iphone på sine nettverk. Målet har vært å bygge et nettverk av mobiloperatører i Asia, Europa og USA.

Tirsdag falt en viktig brikke på plass. En amerikansk dommer ga klarsignal for at den Softbank-kontrollerte mobiloperatøren Sprint kan fusjonere med konkurrenten T-Mobile. Dette er tredje gang de to selskapene har forsøkt å få godkjent en fusjon.

T-Mobile er størst, men det er Softbank som har strategiene og har vært initiativtager – nesten helt siden det kjøpte de første aksjene i Sprint i 2013.

Sprints aksjekurs, hvor Softbank eier 84 prosent av aksjene, steg med 77,5 prosent. Softbanks verdi økte med 12 milliarder dollar (110 milliarder kroner) i løpet av dagen – til 29 milliarder dollar.

Dette kommer etter at investorer har tvilt på at de to selskapene ville få godkjent en fusjon. Aksjekursen ble nesten halvert fra i fjor sommer til ryktene begynte å gå i forrige uke om at det kunne gå mot en løsning.

«Vi mener en godkjennelse av fusjonen vil være en positiv katalysator for Softbank», skriver finansinstitusjonen Bernstein i en rapport.

Tap på investeringer

Softbank, som har vært den viktigste og største investoren i oppstartsselskaper over hele verden, har gått på en rekke smeller det siste året. Aksjekursen er flat for de siste 12 månedene mot en oppgang på 13 prosent for nøkkelindeksen Nikkei 225 ved Tokyo-børsen.

Selskapet tok kontroll over transportselskapet Uber i 2017 og planen var å gjennomføre en emisjon med en verdi på over 100 milliarder dollar. På første handelsdag falt kursen til under emisjonskursen på 45 dollar. Den ligger på 41 dollar og Uber er verdt 70 milliarder dollar.

Kontordelingsselskapet WeWork, hvor Softbank hadde deltatt i finansieringen, skulle børsnoteres i fjor høst. Verdianslagene lå på rundt 100 milliarder dollar. Selskapet måtte gi opp da tilretteleggerne ikke klarte å gjennomføre en emisjon til ti milliarder dollar.

Store skjulte verdier

Hedgefondet Elliott Management Corp., som ledes av milliardæren og aksjonæraktivisten Paul Singer, har kjøpt en aksjepost verdt nesten tre milliarder dollar i Softbank. Han ønsker å legge press på ledelsen og har foreslått tilbakekjøp av aksjer verdt 20 milliarder dollar.

– Elliotts betydelige investering i Softbank Group gjenspeiler den sterke overbevisningen om at markedet undervurderer verdien av Softbanks portefølje av eiendeler, sier en pressetalskvinne for Elliott Management til Reuters.

Softbank verdsettes til 900 milliarder kroner (10.740 milliarder yen) av investorer ved Tokyo-børsen.

Aksjepostene i Alibaba, Sprint og de børsnoterte japanske telekomselskapene er verdt nesten 2000 milliarder kroner basert på dagens aksjekurser. I tillegg kommer eierposter i 600 unoterte oppstartsselskaper over hele verden.

Grunnlegger Son eier like over 25 prosent av aksjene av Softbank.

– Vi er helt enige at aksjekursen er betydelig undervurdert, sier en pressetalsperson fra Softbank til nyhetsbyrået.

Aksjekursen steg 14 prosent ved Tokyo-børsen på onsdag formiddag. Selskapet legger frem kvartalsresultater onsdag ettermiddag lokal tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.