Softbank har alltid vært villig til å ta en høy risiko med store investeringer i oppstartsselskaper. Masayoshi Son har vært tidlig ute med å identifisere nye trender – fra internettinvesteringer på 1990-tallet til delingsøkonomien det siste tiåret.
Investeringene i Uber, Didi, Wework har ikke gitt uttelling. Softbank har også investert rundt 30 milliarder kroner i de norske selskapene Oda (tidligere kolonial.no), Autostore og Kahoot. Kahoot-kursen har falt med 70 prosent siden januar ved Oslo Børs.
Håper situasjonen roer seg
Softbank la frem kvartalsresultater etter Tokyo-børsen stengte på tirsdag. Resultatet falt med 39 prosent sammenlignet med i fjor, som var et spesielt kvartal med en ekstraordinær gevinst fra fusjonen mellom Softbank-eide T-Mobile og konkurrenten Sprint.
Resultatet før skatt endte på 761,5 milliarder yen (61,8 milliarder kroner). De to kinesiske transportselskapene Didi og Full Truck Alliance ble børsnoterte ved slutten av andre kvartal. Disse ga en urealisert gevinst på over 50 milliarder kroner.
Det meste av denne gevinsten ble pulverisert i juni da kinesiske myndigheter uten forvarsel forbød Didi å akseptere nye kunder i Kina og la nytt regulatorisk press på selskapet. Aksjekursen ligger 35 prosent under emisjonskursen i forbindelse med børsnoteringen.
Softbank og investeringsfondet Vision Fund, hvor andre investorer deltar, vil kutte nye investeringer i Kina inntil det blir mer klart hvor omfattende myndighetenes tiltak mot teknologi- og oppstartsselskaper blir.
– Vi vil ta en vent-og-se-holdning inntil situasjonen roer seg, forhåpentlig vis i løpet av ett år eller to, sa Son i forbindelse med resultatfremleggelsen.
Ønsker å ta fortsatt risiko
Softbank har en betydelig eksponering mot Kina. Nesten 40 prosent av verdiene i selskapet kommer fra investeringen i Alibaba, hvor Softbank opprinnelig satset 20 millioner dollar. Alibabas børsverdi har falt med 17 prosent i år.
– Problemet med Vision Fund Softbank er at de største investeringene, WeWork, Didi og Uber, har gjort det dårlig. De tre utgjør en fjerdedel av fondets investeringer. Det er et enormt prestasjonshinder for resten av fondet å overvinne, sier analytiker Kirk Boodry hos Redex Research i Tokyo til Bloomberg.
Kun 11 prosent av nye investeringer havnet i Kina i andre kvartal. Kina-investeringene gir fortsatt positive bidrag til Softbank.
– Jeg har fortsatt et høyt håp for Kina, sier Son, som innrømmet at situasjonen i Kina er «vanskelig» og «uoversiktlig».
Softbank-kursen har falt med over 30 prosent siden mai. Softbank er også en betydelig investor i Tiktoks eierselskap Bytedance, som planlegger børsnotering i 2022. Bytedance er et av verdens mest verdifulle selskaper som ikke er børsnotert.
– Det er fortsatt risiko der ute, slik vi ser det i Kina. Men vi ønsker å ta risiko. Vi er hverken for eller mot kinesiske myndigheter. Jeg er ikke i tvil om det fremtidige potensialet som eksisterer i Kina, sa Son under resultatfremleggelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.