Softbank kjøpte Arm Holdings, som utvikler dataprosessorer for blant annet smarttelefoner, for 32 milliarder dollar i 2016. Kjøperen, Nvidia, er verdens største produsent av grafikkort som blant annet benyttes i personlige datamaskiner.

Nvidia vil betale to milliarder dollar kontant ved inngåelsen av avtalen og 12 milliarder dollar når den gjennomføres, i tillegg til aksjer verdt 21,5 milliarder dollar. I tillegg vil ansatte i Arm få aksjer verdt 1,5 milliarder dollar i Nvidia. Det ligger også en bonus i bunn, avhengig av utviklingen, som er verdt rundt fem milliarder dollar.

Transaksjonen vil gjøre Softbank til største enkeltaksjonær i Nvidia, som har en børsverdi på 300 milliarder dollar. Kursen på Softbank Group steg med nesten ti prosent ved Tokyo-børsen mandag morgen.

Dette ventes å bli en komplisert transaksjon og konkurransemyndigheter over hele verden må gi sin velsignelse. Arm har også betydelig virksomhet i Kina.

Foruten salget av Arm, som vil gi en gevinst på rundt åtte milliarder dollar, går det rykter om at Softbank-grunnlegger Masayoshi Son vurderer å ta teknologi- og investeringsselskapet av børs. Son er Japans rikeste.

I løpet av det siste året har Softbank foretatt en rekke salg av selskaper og aksjeposter for å styrke balansen og redusere gjelden. Før nedsalget startet hadde Softbank en rentebærende gjeld på rundt 115 milliarder dollar.

Son har lenge vært frustrert over prisingen av selskapet. Under koronapandemien i vinter, da Softbank startet salg av aksjeposter i blant annet Alibaba og mobiloperatøren T-Mobile, ble aksjen omsatt til en 73 prosent rabatt i forholdt til bokførte verdier i balansen.

Aksjekursen nådde en ny topp i august, men også da med en 45 prosent rabatt, ifølge Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.