Softbank har investert i oppstartsselskaper over hele verden i over 25 år. Grunnlegger Masayoshi Son har vært kjent for å ha en god nese for å plukke opp selskaper med vekstpotensial.
Nå har selskapet gått på smell etter smell.
Historisk tap
Vision Fund hentet inn nesten 90 milliarder dollar for å investere i oppstartsselskaper. Fondet, som er en del av Softbank, tapte 825,1 milliarder yen (62,1 milliarder kroner) i tredje kvartal.
– Hvis du ser på Vision Funds resultater så langt i år har nesten alt de har børsnotert tapt penger siden børsnoteringene. Det er en utrolig dårlig merittliste, sa analytiker Kirk Boodry hos Redrex Research i forkant av resultatfremleggelsen mandag ettermiddag til Bloomberg.
Tapet i siste kvartal er mer enn marerittkvartalet for to år siden, da fondets eierposter i kontorutleieselskapet WeWork stupte etter børsnoteringen ble avlyst og det ble igangsatt etterforskning.
I dette kvartalet er det eierpostene i det kinesiske transportselskapet Didi Global og sørkoreanske Coupang som er hovedårsaken til tapene. Aksjekursen er mer enn halvert siden børsnoteringen i mars.
Didi ble børsnotert i USA ved utgangen av andre kvartal. Kun dager etterpå satte kinesiske myndigheter foten ned og selskapet fikk ikke registrere nye kunder.
Før børsnoteringen ble verdien vurdert til over 100 milliarder dollar. Nå er den på under 40 milliarder dollar. Softbanks bokførte aksjer har falt med 4,5 milliarder dollar.
Blandet hell i Norge
Softbank startet, gjennom fondet Northstar, investeringene i det norske opplæringsselskapet Kahoot i fjor høst med en investering på 1,98 milliarder kroner til kurs 46 kroner. Aksjekursen nådde en topp på over 130 kroner i januar i år.
Etter flere nye aksjekjøp i løpet av vinteren hadde Softbank en gevinst på fem milliarder kroner i mai. Idet handelen startet for selskapet ved Oslo Børs mandag, lå aksjekursen på 46,7 kroner. Dette er det samme som Softbank betalte i emisjonen i oktober i fjor.
I en analyse fra oktober skrev Boodry at børsnoteringene av det norske robotlagerselskapet Autostore og det indiske betalingsselskapet Paytm kan hjelpe Softbank. Softbank kjøpte en 40 prosent eierpost i april med en verdsettelse på 65 milliarder kroner.
Autostore ble tidenes største børsnotering i oktober med en verdsettelse på 103 milliarder kroner. Mandag morgen var børsverdien 137 milliarder kroner.
Softbanks største eierpost er vel 20 prosent av aksjene i det kinesiske teknologiselskapet Alibaba. Aksjekursen falt fra 225 dollar ved inngangen til tredje kvartal til 145 dollar den 30. september – tilsvarende 35 prosent. Kursen har tatt seg noe opp de siste ukene.
Softbank er gjennom sitt Vision-fond to også inne i Oda.
Dyp frustrasjon
Konsernet Softbank fikk et negativt resultat på 398 milliarder yen (30 milliarder kroner) i kvartalet. Aksjekursen på Softbank Group, som er børsnotert ved Tokyo-børsen, har falt med 39,4 prosent på seks måneder.
Financial Times skrev før helgen at det er «dyp frustrasjon» blant investorene på grunn av kursen.
Aktivist-hedgefondet Elliot Management, grunnlagt og ledet av Paul Singer, har en betydelig eierandel i selskapet, og mener at den eneste løsningen for den fallende kursen er et tilbakekjøpsprogram.
Dette er et syn Softbanks grunnlegger Masayoshi «Masa» Son ikke har delt. Han har tidligere sagt han heller vil investere milliardbeløp i oppstartsselskaper.
Mandag meldte Softbank at selskapet vil kjøpe tilbake aksjer for inntil 1000 milliarder yen, tilsvarende 14,6 prosent av alle utestående aksjer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.