Det er 45 år siden tenåringen Masayoshi Son klarte å få et møte med toppsjefen for McDonald’s i Japan. Han ønsket å få råd om hva han burde gjøre med livet sitt. «Lær deg engelsk i USA», var svaret.

Son endte opp som utvekslingsstudent i California, hvor han ble dollarmillionær før han begynte å bygge opp Softbank til å bli et av verdens mektigste investeringsmiljøer i hjemlandet.

Tjener mer enn Toyota

Softbank la frem overraskende sterke kvartalsresultater etter børsens stengetid på onsdag i Tokyo. Driftsresultatet ble forbedret med 60 prosent sammenlignet med for ett år siden til 438 milliarder yen (34,1 milliarder kroner).

For de første ni månedene i det avvikende regnskapsåret fikk Softbank et resultat etter skatt på 1540 milliarder yen (120 milliarder kroner). For første gang har Softbank hatt et større overskudd enn bilprodusenten Toyota.

De fleste toppsjefene for børsnoterte selskaper ønsker ikke å kommentere aksjekursene for selskapene. Son har aldri vært redd for å være utradisjonell og gå egne veier.

– Er ikke Softbank for billig? Jeg forsøker ikke å få dere til å kjøpe aksjer, men personlig mener jeg aksjen er for billig. Jeg har 20 prosent av Softbank Group og som aksjonær mener jeg kursen er for lav, sa Son under en 90 minutter lang resultatpresentasjon.

Han varslet tilbakekjøp av 112 millioner aksjer de neste 11 månedene – tilsvarende 10,3 prosent av alle utestående aksjer. Dette fikk investorer til å bråvåkne og satte inn kjøpsordrer idet Tokyo-børsen åpnet torsdag morgen.

Aksjekursen har steget med 16,7 prosent ved Tokyo-børsen torsdag morgen. Dette er fortsatt lavere enn toppen som ble nådd i fjor høst. Investorer kvittet seg med aksjen på grunn av forbindelsene til Saudi-Arabia etter at landet drepte en journalist ved et konsulat i Tyrkia.

Skal fordoble investeringene

Den saudiarabiske staten er største enkeltinvestor i de to fondene Vision og Delta, som forvaltes av Softbank. Vision Fund har en forvaltningskapital på 90 milliarder dollar.

Rundt halvparten er så langt investert i 49 oppstartsselskaper, blant annet transportdelingstjenesten Uber, eiendomsutleieselskapet WeWorks og databrikkedesignselskapet ARM og arbeidsverktøyselskapet Slack. Disse investeringene er verdsatt til 55,3 milliarder dollar.

Det skal hentes inn mer penger til fondene. Målet er mer enn en fordobling til rundt 200 milliarder dollar.

– De må starte forberedelsene til en ny runde kapitaltilførsel en eller annen gang i år, sier analytiker Chris Lane hos Sanford S. Bernstein til Wall Street Journal.

Softbank har kvittet seg med nesten alle aksjene i databrikkeselskapet Nvidia, som blant annet utvikler avanserte grafikkort, for 28,2 milliarder kroner. Aksjekursen er nesten halvert siden oktober i fjor. Softbank kom seg ut med gevinst takket være bruk av derivater.

Enhjørninger med kunstig intelligens

61-åringen Son valgte å utsette pensjonisttilværelsen i 2015 etter at han fikk øynene opp for kunstig intelligens.

– De fleste selskapene vi har investert er enhjørninger som benytter kunstig intelligens, sa Son.

Enhjørninger er oppstartsselskaper som er verdt minst en milliard dollar.

Han mener det hvert tiende år kommer et gjennombrudd tilsvarende store datamaskiner på 1970-tallet, pc-ens gjennombrudd ti år senere, internett på 1990-tallet og smarttelefoner for ti år siden.

– Jeg tror at kunstig intelligens vil bli den største revolusjonen i menneskets historie. Det vil endre alle typer bransjer, fra biler til helse og eiendom, sa Softbank-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ikke hatt mulighet til å stå to uker i Burgund-kø? Merete Bø har løsningen for deg likevel
DNs vinekspert har smakt seg gjennom vinene som i morgen legges ut for salg på Vinmonopolets spesialbutikker.
06:26
Publisert: