Den japanske entreprenøren Masayoshi «Masa» Son har alltid vært villig til å ta en høy risiko. Under dotcom-kollapsen ved årtusenskiftet tapte han nesten hele formuen. Redningen ble det kinesiske oppstartsselskapet Alibaba og grunnleggeren Jack Ma og en historisk gevinst.

Nå satses deler av gevinsten fra Alibaba-eventyret som sikkerhet for nye investeringer.

– Eneste likvide eierandel

Softbank, med Son i spissen, har hentet inn 22 milliarder dollar (215 milliarder kroner) fra finansielle transaksjoner med utgangspunkt i Alibaba-aksjene som Softbank eier de siste månedene. Softbank har solgt en tredjedel av aksjene via forhåndsbetalte terminkontrakter.

Denne typen finansielle kontrakter kan brukes for å redusere, eller øke, eksponeringen mot aksjene. Det benyttes aktivt i risikostyringen og i Softbanks tilfelle har det bedret likviditeten med å tilføre selskapet kontanter.

– Alibaba er deres eneste likvide eierandel. De har ingen andre store eierandeler, sier analytiker Atul Goyal hos investeringsbanken Jefferies til Financial Times.

Alibaba er deres eneste likvide eierandel. De har ingen andre store eierandeler
Analytiker Atul Goyal

Softbank har mulighet til å kjøpe tilbake Alibaba-aksjene senere. Alibabas aksjekurs, og dermed børsverdi, har stupt med nesten 70 prosent siden oktober 2020. Aksjekursen ligger på under 100 dollar – samme nivå som da Alibaba ble børsnotert i 2014.

Softbank har pantsatt over 80 prosent av aksjene i Alibaba, ifølge Financial Times. Softbank har gjennomført tilsvarende avtaler med aksjeposter de har i det amerikanske mobilselskapet T-Mobile og tyske Deutsche Telecom.

Gamle vaner vonde å vende

Før internettboblen sprakk like etter årtusenskiftet var Son verdens rikeste. Formuen stupte med 70 milliarder dollar i løpet av noen uker. Son benyttet nedturen, og hva han hadde igjen av penger, til å investere i blant annet kinesiske Alibaba.

Det samme kan skje nå.

– Når han tror at noe er fremtiden vil han bokstavelig ta alt han har, og satse på det. Gamle vaner er vonde å vende, sier Gary Rieschel som jobbet tett sammen med Son i mange år og også var styremedlem hos Softbank, til Wall Street Journal.

En rekke nøkkelmedarbeidere har forsvunnet fra Softbank. Rajeev Misra har bygget opp japanske Softbanks Vision Fund til å bli verdens største pengesekker for unoterte risikoinvesteringer siden 2014. Misra trakk seg i juli som toppsjef, men er fortsatt ansatt i Softbank.

Mange av investeringene som er blitt gjort de siste årene har vist seg å være store tapssluk. Son satset over ti milliarder dollar på eiendomsutleieselskapet WeWork og verdien på selskapet stupte.

– Jeg gjorde en tabbe. Dette har vært en dyr lærepenge, måtte Son innrømme under en kvartalspresentasjon.

Softbank gjeld har doblet seg gjennom pandemien og var på 12.100 milliarder yen (885 milliarder kroner) ved utgangen av mars. Det antas at tapene har økt kraftig i andre kvartal. Selskapet legger frem resultatene mandag 8. august.

Under press

Alibaba la frem kvartalsresultatet på torsdag. For første gang siden børsnoteringen var det ingen omsetningsvekst å spore. Grunnlegger Jack Ma, som i mange år ble feiret som en kapitalistisk helt i Kina, har forsvunnet fra selskapet – og offentligheten.

– På et tidspunkt gjorde Alibaba Jack Ma til den rikeste mannen i Kina og Masayoshi Son til den rikeste i Japan. Alibaba muliggjorde alle påfølgende investeringseventyr. Hvis Son selger seg ned nå, viser det hvordan han tenker overfor Kina og presset han er under, sier styreformann Duncan Clark i det kinesiskbaserte konsulentselskapet BDA China til Financial Times.

Japanske Softbank er største eier i de børsnoterte norske teknologiselskapene Autostore og Kahoot, med om lag 38 og 17 prosent av aksjene.

Softbank Groups aksjekurs er nesten halvert siden mars 2021(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.