Etter Tokyo-børsens stengetid på mandag måtte grunnlegger og toppsjef Masayoshi «Masa» Son til pers og legge frem resultatene for siste kvartal. Det var ventet svake tall, og på den måten innfridde han. Han tok noen minutter til å reflektere filosofisk på bedre kvartaler.

– Da vi leverte store overskudd, hadde jeg en tendens til å bli yr av glede. Når jeg ser tilbake på dette nå, blir jeg ganske flau og angrende, sa han.

Da vi leverte store overskudd hadde jeg en tendens til å bli yr av glede. Når jeg ser tilbake på dette nå blir jeg ganske flau og angrende

– Det kribler

Softbank Group fikk et underskudd på 23,4 milliarder dollar (227 milliarder kroner) i siste kvartal. Under tidligere nedturer har Softbank benyttet anledningen til å investere og plukke opp eierposter til bunnpriser. Son lover han skal holde seg rolig.

Det virker som et perfekt tidspunkt for å investere når aksjemarkedet har falt så mye, og det kribler i meg til å gjøre det. Men vi kan gå på tap som vil være irreversible og det er uakseptabelt, sa Son på pressekonferansen.

Gjennom 2010-tallet investerte Softbank i oppstartsselskaper i den såkalte delingsøkonomien og gjennomførte fusjoner og konsolideringer, blant annet i transportsektoren. Softbank sikret seg kontroll over Uber før børsnoteringen. Nå har selskapet kvittet seg med alle aksjer.

Son innrømmet på mandag at denne strategien hadde mangler.

– Vi ladet opp skuddene, men presterte ikke å treffe ballen, sa Son.

Vision Fund, som er et av selskapets investeringsfond og også har eksterne investorer, har sett verdiene falle med over 50 milliarder dollar fra toppen og aksjeverdiene ligger like over kostpris. Verdiene i Vision Fund 2 har falt til 11 milliarder dollar under kostpris.

– Softbank-resultatene er alltid som en vill kjøretur, men dette var ekstremt. Dette er det andre kvartalet på rad med rekordtap, skriver analytiker Kirk Boodry hos Redex Research i en analyse som er publisert via Smartkarma.

Næringslivsshogun

Son ser på seg selv som tradisjonell japansk krigsherre som leder styrkene gjennom seire og tap. I motsetning til andre japanske næringslivstopper stiller han selv opp på resultatfremleggelsene, tar kritiske spørsmål og er ofte selvkritisk.

Under pressekonferansen viste han frem en illustrasjon av shogunen Tokugawa Ieyasu – sittende nedslått. Han gikk på en rekke nederlag før han forente Japan fra slutten av 1500-tallet og la grunnlaget for styresettet i landet som varte frem til slutten av 1860-tallet.

Softbanks toppsjef Masayoshi Son brukte et bilde av shogunen Tokugawa Ieyasu, sittende nedslått, som en illustrasjon på Softbanks utfordringer.
Softbanks toppsjef Masayoshi Son brukte et bilde av shogunen Tokugawa Ieyasu, sittende nedslått, som en illustrasjon på Softbanks utfordringer. (Foto: JIJI Press/AFP/NTB)

Bildet ble bestilt av shogunen for at han ikke skulle glemme de ydmykende tapene han gikk på, og nesten fullstendig ødeleggelse, før han reiste seg og ble utnevnt til shogun i 1603.

– Vi har tapt nesten 6000 milliarder yen (433 milliarder kroner) på seks måneder. Jeg ønsker å reflektere over dette, og bildet er en viktig påminnelse for meg, forklarte Son.

For to år siden, da Softbank også gikk på tap på 13 milliarder dollar da børsene stupte ved inngangen til koronapandemien, gikk han hardt ut mot kritikerne og sammenlignet seg med Jesus og Beatles.

– Jesus ble også kritisert og var misforstått, sa han i mai 2020, ifølge Financial Times.

Ved andre anledninger har han sitert «Yoda» fra Star Wars-filmene og oppfordret investorer til å lytte til «the force» – den mystiske kraften som dyrkes av de gode og onde i Star Wars-universet.

Softbank er et av verdens største investeringsselskaper og har spesialisert seg på teknologi- og oppstartssektoren. Selskapet er storaksjonær i det norske e-læringsselskapet Kahoot, som legger frem resultater på onsdag, og robotselskapet Autostore.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.