Da koronapandemien rammet for fullt i vinter var få selskaper mer utsatte enn det japanske teknologi- og investeringsselskapet Softbank.
Selskapet har vært den viktigste og største investor i delingsøkonomien, med eierposter iblant annet transportselskapet Uber og kontorutleieselskapet Wework – selskaper som er avhengig av åpne samfunn.
– Pessimistisk på kort sikt
Grunnlegger og konsernsjef Masayoshi Son, som er rangert som Japans nest rikeste med en formue på over 32 milliarder dollar, tar ingen sjanser. I et innlegg på New York Times’ «Dealbook Conference» på tirsdag bekreftet han at han var optimistisk på utsiktene til at en vaksine vil føre til en normalisering.
Men, det ligger flere måneder frem i tid.
– Jeg er pessimistisk på kort sikt, sa Son.
Antall bekreftede koronasmittetilfeller har passert 55 millioner i hele verden og har økt med over en halv million hver dag i gjennomsnitt i november.
– I de neste to-tre månedene kan enhver katastrofe skje. Vi forbereder oss på alt – et «worst case»-scenario, sa han.
Han gikk ikke konkret inn på hvilke katastrofer han tenkte på, men viste kollapsen av finansinstitusjonen Lehman Brothers i 2008, som utløste en kjedereaksjon som ikke lot seg stanse. Hendelsene utløste finanskrisen, som spredte seg til store deler av verden.
– Alt kan skje i den situasjonen vi er inne i. En vaksine kommer. Men hvem vet hva som vil skje før den tid. Et storselskap kan kollapse og det kan utløse en dominoeffekt, sa han.
– Jeg må kjøpe, jeg må kjøpe
Son har solgt selskaper og eierposter de siste månedene og sitter med kontantreserver på nesten 80 milliarder dollar (700 milliarder kroner).
Dette er dobbelt så mye som han hadde planlagt da han skjønte at en pandemi var i ferd med å ramme verden i vinter.
– Jeg sa til meg selv, «herregud, dette er det beste tidspunktet å foreta tilbakekjøp av aksjer». Det var en kursrabatt mot de underliggende verdiene på over 70 prosent, rundt 75 prosent. Jeg sa bare at «jeg må kjøpe, jeg må kjøpe», sa Son.
Softbanks aksjekurs ble nesten halvert på fire uker. Aksjekursen er nå rundt 15 prosent høyere enn den var før koronapandemien rammet.
Det amerikanske databrikkeselskapet Nvidia har inngått om å kjøpe Softbank-eide Arm Holdings, som utvikler avanserte dataprosessorer, for 40 milliarder dollar. Børsnoteringen av den amerikanske mobilvirksomheten innbrakte 20 milliarder dollar.
SoftBanks Vision Fund har eierposter i over 80 ulike teknologiselskaper i oppstartsfasen.
Sterk i troen på oppstartsselskaper
I mai la selskapet frem årsresultatet fra det avvikende regnskapsåret med et negativt resultat på 123 milliarder kroner. Toppsjef og grunnlegger Masayoshi Son tok selvkritikk på flere av investeringene.
– Vi sviktet når det gjaldt Wework-investeringen. Jeg var dum, sa han under resultatfremleggelsen.
Totalt investerte Softbank over 18 milliarder dollar i Wework og selskapet var i ferd med å bli børsnotert med et antatt verdianslag på mellom 60 og 112 milliarder dollar, ifølge tilretteleggerne. Det meste av investeringen har gått tapt for Softbank, bekreftet Son.
Softbanks toppsjef har ikke mistet troen på oppstartssektoren. I oktober ble den norske quiz- og læringsplattformen Kahoot tilført 215 millioner dollar, tilsvarende 1,98 milliarder kroner, fra Softbank.
–Jeg vil være offensiv og investere mer i oppstartssektoren. Prisfastsettelsen i såkalte enhjørninger som har behov for kapital er forbedret, sa Son.
En enhjørning er blitt et begrep på et nytt teknologiselskap som oppnår en verdsettelse på over én milliard dollar før børsnotering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.