Softbank har gitt opp forsøket om å fusjonere de to amerikanske mobiltelefonselskapene Sprint og T-Mobile. Det var andre forsøk som strandet. Selskapet har fylt opp kassen med rekordstore lån og kapitalinnsprøytinger fra partnere. Nå går det mot nye investeringer.
Rike på papiret
Grunnlegger Masayoshi Son og Softbank er i sluttforhandlinger med styret i det amerikanske transportdelingsselskapet Uber om å investere mellom 85 og 110 milliarder kroner. Dette vil gjøre Softbank til en av de største aksjonærene før en planlagt børsnotering.
Softbank vil kjøpe nye aksjer og løse ut ansatte. Mange nøkkelmedarbeidere har fått tildelt aksjer og aksjeopsjoner, noe som er vanlig for oppstartsselskaper.
Den lenge planlagte børsnoteringen er blitt utsatt flere ganger. De siste signalene er at dette ikke skjer før 2019 – tidligst.
– Det er mange som har jobbet lenge og hardt i Uber med oppstartslønninger. De har vært rike på papiret. Det er ikke rettferdig at de ikke har hatt tilgang til likvide midler. Noen vil selge og forlate selskapet, spår Uber-investor Bradley Tusk overfor San Francisco Chronicle.
Sist Uber hentet inn frisk kapital, for 18 måneder siden, ble selskapet verdsatt til over 60 milliarder dollar. Softbank vil kjøpe ut eksisterende aksjonærer med en pris som verdsetter selskapet til 50 milliarder dollar, ifølge Wall Street Journal.
I den rettede emisjonen vil selskapet bli tilført rundt 1,2 milliarder dollar med en verdifastsettelse på rundt 68 milliarder dollar.
Investeringsfondet Benchmark, som eier rundt 13 prosent, skrev i en twittermelding i august at Uber vil være verdt minst 100 milliarder dollar om to år. Selskapet vurderer nå å selge seg ned.
Investorlegende
Masayoshi Son er en legende i Japan og i teknologimiljøer over hele verden. Han har siden 1980-tallet vært villig til å ta risiko som få andre. Han sikret seg rettighetene til å distribuere Microsoft i Japan for 36 år siden, like etter han hadde etablert Softbank.
Siden gikk det slag i slag med oppkjøp av internasjonale datatidsskrifter, rettighetene til datamessen Comdex og investeringer i Yahoo og Alibaba – på et tidspunkt da få hadde hørt om selskapene. Etter å ha utsatt planene om å pensjonere seg i 2017, holder 60-åringen Son høy fart.
Han har fått på plass en finansiering på 100 milliarder dollar (825 milliarder kroner) til Vision Fund fra internasjonale partnere. Dette er penger som skal investeres i oppstartsselskaper, nye teknologier og forskning. Han har alltid vært tidlig ute.
– Jeg møtte Steve Jobs før han skulle lansere Iphone. Han sa: «Masa, Masa, når du får se hva vi utvikler, og når vi er ferdige skal jeg vise deg, vil du pisse på deg». Da jeg så hva de hadde utviklet, gjorde jeg nesten det, sa Masayoshi Son på en investorkonferansen Future Investment Initiative i oktober.
Softbank planlegger å investere inntil 25 milliarder dollar i Saudi-Arabia, ifølge Bloomberg. Investeringene skal skje de neste tre–fire årene. 15 milliarder dollar skal skje i den planlagte moderne byen Neom, som landets kronprins planlegger å bygge ved Rødehavet.
Softbank skal også investere ti milliarder dollar i statskontrollerte Saudi Electricity. Disse skal øremerkes fornybar energi. Statskontrollerte saudiarabiske investeringsselskaper har investert i Vision Fund, som hadde 93 milliarder dollar i mai.
Amerikanske medier har tidligere i høst skrevet at Son vil etablere et investeringsselskap som kan investere inntil 300 milliarder dollar i internasjonale teknologiselskaper.
Softbank betalte over 30 milliarder kroner i renter på ulike typer lån i 2016. Dette er en syvdobling på fem år.
Intelligens på 10.000
Internett, fornybar energi og delingsøkonomien tilhører fortiden, sa Son på en teknologikonferanse i oktober.
«Singularitet» var svaret da han ble spurt hva han tror vil bli det viktigste teknologiske gjennombruddet de neste 30 årene.
Teknologisk singularitet er en hypotese om at kunstig superintelligens vil utløse ukontrollert teknologisk vekst. Dette vil skje med fundamentale konsekvenser for menneskenes sivilisasjon.
Softbank har robotene «Nao», «Pepper» og «Romeo» under utvikling. Son er den første til å innrømme at om ti år vil han se tilbake på dagens roboter og le.
– Om 30 år vil robotene ha en intelligens på 10.000, sa Son.
Den gjennomsnittlige IQ-en i verdens befolkning er 100, mens rundt to prosent har høyere iq enn 130, ifølge Mensa Norge.(Vilkår)