Det er under tre år siden Masayoshi Son, som er Softbanks grunnlegger, fikk med seg investorer til å etablere verdens største teknologifond. Den saudiarabiske staten stilte opp med det meste av de 97 milliarder dollarene til Vision Fund.

Det har gitt resultater. Avkastningen så langt er på 62 prosent fra investeringer i 71 selskaper. Softbank har fått med seg Microsoft, Apple og den kasakhstanske staten som investorer i et nytt teknologifond.

Vision II-fondet jakter på selskaper innenfor kunstig intelligens og bearbeiding av enorme datamengder.

Vil forutsi fremtiden

På fredag går startskuddet for Vision Fund II med planlagte 108 milliarder dollar (928 milliarder kroner) i investeringskapital. Listen over investorer er lang – fra teknologiselskapene Microsoft og Apple til finansinstitusjonene Goldman Sachs og Standard Chartered.

Softbank vil satse 38 milliarder dollar i det nye investeringsfondet av egne midler.

Masayoshi Son har i nesten 40 år identifisert nye trender og selskaper som er godt posisjonert til å delta i strukturelle endringer i økonomien. Softbank har vært en nøkkelspiller overalt.

Nå har mener han tiden er moden til å satse store beløp på hva han mener vil bli den neste, store teknologirevolusjonen – kunstig intelligens og muligheten til å bearbeide og analyser enorme datamengder fra sensorer, kameraer og andre enheter.

– Muligheten til å kunne forutsi fremtiden er i ferd med å bli en realitet. Datatilgangen vil øke en million ganger de neste 30 årene, sa Son under en konferanse i Tokyo i forrige uke, ifølge Wall Street Journal.

Teft for teknologitrender

Masayoshi Son er kjent for å ta risiko som få andre japanske næringslivsledere. Fra å satse på Microsoft og Yahoo før årtusenskiftet har han de siste 20 årene investert stort selskaper som Alibaba, Uber, databrikkedesignselskapet ARM, Slack og eiendomsselskapet The We Company (tidligere We Work).

På 1980-tallet var det pc-ens fremmarsj inn i hjem og kontorer og internett kom ti år senere. De siste 20 årene har han deltakk i utviklingen av avanserte mobiltelefoner, Kinas digitalisering og delingsøkonomien.

Son tapte rundt 70 milliarder dollar av egne penger da internettboblen brast ved årtusenskiftet, men satset 20 millioner dollar på en kinesisk engelsklærer. Investeringen i Jack Ma ga en eierpost på over 40 prosent i Alibaba – Kinas mest verdifulle børsnoterte selskap.

Softbank er fortsatt største aksjonær med 29,1 prosent av aksjene, verdt 134 milliarder dollar. Son har en formue på over 22 milliarder dollar.

Enkelte av selskapene som deltar i det Vision II-fondet går inn med kapital for å kunne ha en lyttepost i et selskap som er til stede over hele verden.

Goldman Sachs og Standard Chartered ser muligheter med finansiering av oppstartsselskaper og børsnoteringer av porteføljeselskaper som fondet vil investere i, sier kilder til Wall Street Journal.

Oljepenger fra Kasakhstan

I det første Vision-fondet var det saudiarabiske Oljefondet «Public Investment Fund» med rundt 45 milliarder dollar og et annet statlig saudiarabisk fond med vel 15 milliarder dollar.

Kilder sier til Financial Times at Softbank ikke ønsker å ha en dominerende investor i det nye fondet. Det er en mulighet for at Saudi-Arabia vil komme inn med en mindre investering, ifølge Softbank.

I fjor fikk Softbank kraftig kritikk for å ha Saudi-Arabia som en dominerende eier etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Tyrkia.

– Vi ønsker at de som sto bak dette, stilles til ansvar. Vi har også et ansvar overfor det saudiarabiske folk med å fortsette å investere og forvalte midlene. Dette var en forferdelig hendelse, men vi mener det er riktig å delta i moderniseringen av Saudi-Arabia, sa Son under en resultatpresentasjon.

I det nye fondet stiller Kasakhstan, som heller ikke er kjent som et forbilde for demokratier og menneskerettigheter, opp med oljepenger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.