Teknologigiganten Softbank stupte på det meste 12 prosent på børs mandag morgen norsk tid, etter at selskapet la frem kvartalstall etter handelsslutt fredag.

Ifølge Bloomberg er dagens fall det største intradag siden pandemien brøt ut, i mars 2020.

Vision Fund, som forvaltes av Softbank, bokførte et tap på 7,2 mrd. dollar i kvartalet fra juli til september, etter et tap på 17 mrd. dollar i det foregående kvartalet.

Fallende verdier for oppstartsselskaper, som Vision Fund er tungt investert i, har tvunget Softbank til å ikke bare til å måtte skrive ned verdier, men også satt fondet på defensiven i form av færre investeringer.

Ifølge Bloomberg ble markedet også skuffet over at selskapet ikke kunngjorde et aksjetilbakekjøpsprogram, slik som var bredt forventet.

Bred nedgang

Softbanks Vision Fund er som kjent investert i flere hundre selskaper, både på og av børs, verden over. Her hjemme har eksempelvis eierpostene i Oda, tidligere Kolonial, og e-læringsselskapet Kahoot fått mye oppmerksomhet.

I sistnevnte selskap solgte Softbank seg ut tidligere i høst, etter at Kahoot-aksjen har falt over 85 prosent i slutten av januar i fjor, da den foreløpige toppen kom. Følgelig har Softbank måttet ta et tap på flere milliarder på investeringen.

Utenlands har Softbank også måttet konstatere kraftige nedganger for flere av sine større investeringer, blant annet SenseTime i Kina, DoorDash i USA og GoTo Group.

Bloomberg skriver at den kumulative gevinstene for Softbanks Vision Fund og den Latinamerikanske porteføljen nå er i minus med halvannen milliard kroner, etter at gevinsten var over 50 milliarder dollar i pluss for et år siden.

Ingen flere tilbakekjøp

Den største skuffelsen fra fredagens kvartalsrapport var imidlertid at selskapet ikke kunngjorde nye tilbakekjøp av aksjer.

Gjennom kvartalet har selskapet kjøpt egne aksjer for flere milliarder dollar, noe som fikk ryktene til å gå om at toppsjef Masayoshi Son planla å kjøpe selskapet av børs, skriver Bloomberg.

Ifølge nyhetsbyrået førte mangelen på en kunngjøring av nye tilbakekjøp at flere meglerhus nedgraderte sine anbefalinger på Softbank-aksjen.

– Vi var på utkikk etter en ny runde med tilbakekjøp, men det kom ikke. Vi mener risk-reward nå er blitt ugunstig, skriver Jeffries-analytiker Atul Goyal i en rapport, gjengitt av Bloomberg.

I løpet av kvartalet solgte Softbank også unna eierandelen i den kinesiske giganten Alibaba, et salg som bidro til å løfte bunnlinjen opp over 21 milliarder dollar, tross tapene for Vision Fund. Softbank hadde rentebærende gjeld på nesten 100 milliarder dollar ved utgangen av kvartalet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.