I september gjorde kontorfellesskapselskapet WeWork seg klar for en emisjon og børsnotering. Selskapet hadde sist hentet inn frisk kapital med en verdifastsettelse på 47 milliarder dollar. Internasjonale finansinstitusjoner mente verdien lå på inntil 110 milliarder dollar ved en børsnotering.

Nå er det kun smuler igjen.

Tom kasse

Nå forbereder det japanske investeringsselskapet Softbank å ta kontroll over WeWork ved å tilføre selskapet mellom fire og fem milliarder dollar og et lån på inntil fem milliarder dollar. En bekreftelse kan komme allerede på tirsdag, ifølge Nikkei Weekly og CNBC.

Softbank vil kjøpe aksjer fra eksisterende aksjonærer og tilføre selskapet frisk kapital, ifølge lekkasjer. Softbank vil etter disse transaksjonene kontrollere 70 prosent av selskapet, som vil ha en verdi på rundt åtte milliarder dollar.

WeWork, som inngår langsiktige leiekontrakter med eiendomsselskaper for deretter å leie ut på korte kontrakter, har aldri tjent penger siden oppstarten for nesten ti år siden. I første halvår tapte selskapet 1,4 milliarder dollar fra en omsetning på 1,5 milliarder dollar.

Ifølge CNBC vil selskapet gå tom for penger allerede i november. Planlagte masseoppsigelser av ansatte er utsatt da selskapet ikke har penger til å betale sluttvederlagspakker, ifølge Wall Street Journal.

«Mange av dere har stilt spørsmål. Vi har ikke svar», skrev de to nye konsernsjefene som nylig ble innsatt i en intern epost i forrige uke.

Finanstopp i kulden

Softbanks Vision Fund, hvor et saudiarabisk investeringsfond er største eier, investerte sist i WeWork for ett år siden. JPMorgan er WeWorks tredje største aksjonær og har de siste dagene forsøkt å få på plass en redningspakke på rundt fem milliarder dollar.

Den amerikanske finansinstitusjonen håpet å stå for tilretteleggingen av emisjonen og børsnoteringen. Dette ville også ha gitt store inntekter.

«Hvis styret godkjenner planene vil JPMorgan Chase bli utestengt i kulden. Dette er et slag for konsernsjef Jamie Dimon, som personlig deltok i arbeidet med å børsnotere WeWork», skriver CNBC.

Grunnlegger Adam Neumann ble fjernet som konsernsjef og styreformann i september. Før dette skjedde hadde han fått ut over 700 millioner dollar fra selskapet. Han får nå ut ytterligere 1,7 milliarder dollar - eller 15,5 milliarder kroner.

Wall Street Journal tegnet i en profil et bilde av en grunnlegger som har levd herrens glade dager med en forkjærlighet for privatfly, fester, marihuana og store mengder tequila – og lange arbeidsdager.

Retten til «We» solgte han tilbake for seks millioner dollar, cirka 54 millioner kroner, i sommer da det juridiske navnet på selskapet ble endret til The We Company.

Flau investor

Softbanks grunnlegger Masayoshi Son har vært sterk i troen og investerer i noen av verdens største oppstartsselskaper – som transportselskapet Uber. Uber har falt som en stein siden børsnoteringen i vår

I et intervju med Nikkei Weekly sier Son at han er «flau» over en del av investeringstabbene han har begått.

Han har vært gjennom en vinterdag før. Under dotcom-boblen for 20 år siden var Softbank truet av konkurs da verdiene stupte og selskapet samtidig forsøkte å konkurrere med Japans største telekomselskaper.

– Sammenlignet med den perioden er de små krisene som dukker opp her og der som en lek for barn, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.