Eksilgruppen melder at et stort antall opprørere har trukket seg ut av ytterligere seks bydeler i Øst-Aleppo mandag for å unnslippe syriske regjeringsstyrker.

– Slaget om Aleppo har kommet til en ende. Nå er det bare et spørsmål om kort tid. Det er total kollaps, sier Rami Abdulrahman, leder av Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Etter en blodig offensiv de siste ukene er opprørerne nedkjempet i de fleste bydelene de kontrollerte i Øst-Aleppo. Natt til mandag falt bydelen Sheikh Saeed, ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Overgir seg

– Hæren har full kontroll over bydelen Sheikh Saeed. Regimet kontrollerer nå 93 prosent av de tidligere opprørskontrollerte områdene, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman.

Den syriske hæren hevder den har kontroll på 98 prosent av østlige Aleppo, og at bare er et lite området igjen med opprørere og sivile.

Det pågikk kamper i morgentimene mandag, og veien ligger åpen mot de gjenværende opprørskontrollerte delene av Aleppo.

Forsvarsdepartementet i Russland, som støtter regjeringsstyrkene, hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at 728 opprørere har overgitt seg det siste døgnet.

Delt by

Syrias nest største by har siden 2012 vært delt i en regjeringskontrollert vestlig del og en østlig del under opprørsstyrkenes kontroll. 

At opprørerne ser ut til å bli nedkjempet av styrkene til Syrias president Bashar al-Assad, kan bli et vendepunkt i den snart seks år lange krigen.

Samtidig med dramaet som utspiller seg i den stadig mer raserte syriske storbyen, møttes utsendinger fra flere land i Paris og Genève lørdag i nok et forsøk på å få i stand en våpenhvile. USAs utenriksminister John Kerry sa det kan ha blitt begått krigsforbrytelser i offensiven mot opprørerne i Aleppo.

Mange har flyktet

Over 70.000 sivile har nå flyktet fra de tidligere opprørskontrollerte områdene øst i byen.

– De flyktet mot de regjeringskontrollerte områdene vest i Aleppo, samt mot bydelene der regjeringsstyrkene nylig har tatt kontrollen, sier Rami Abdulrahman i SOHR.

Natt til søndag flyktet minst 10.000 sivile fra områdene som fortsatt kontrolleres av opprørere, og i løpet av formiddagen tok ytterligere 4.000 seg over til regjeringskontrollert side av byen via såkalt humanitære korridorer opprettet av syriske regjeringsstyrker. Over 400.000 flyktninger befinner seg nå i Vest-Aleppo. (©NTB) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik styrer du lyden i nye 5-serie
DN har kjørt BMWs nye 5-serie. Sjekk den nye måten å betjene lydanlegget på.
01:01
Publisert: