Denne uken er det 50 år siden Sony, som det første japanske selskapet, ble børsnotert ved New York-børsen (NYSE). Sony var fortsatt et oppstartsselskap – grunnlagt i 1946 i ruinene etter annen verdenskrig.

Selskapets grunnlegger la ikke skjul på at han hadde internasjonale ambisjoner for selskapet – også i USA.

– Ikke det at vi nødvendigvis er interessert i dette, men Sony kan foreta oppkjøp av amerikanske selskaper, sa Akio Morita, som var selskapets internasjonale ansikt i mange år.

Sony ble raskt en gigant i Hollywood og den internasjonale musikkindustrien med en rekke store oppkjøp.

Avviser produksjonsproblemer

Femte generasjon Playstation (PS5), spillkonsollserien som har vært en pengemaskin for Sony siden 1990-tallet, lanseres med nye spilltitler onsdag. Det ventes at pris og offisiell lanseringsdato blir bekreftet, og mulighet for forhåndsbestilling om kort tid.

Sony delte begrenset informasjon om PS5 under i juni, men det har vært svært få detaljer. Nå vil det sannsynligvis bli bekreftet at spillkonsollen vil være i utsalg i høst slik at PS5 kan ligge under juletreet om vel tre måneder.

Ifølge Bloomberg skal Sony ha problemer med å få produsert nok spillkonsoller. De avanserte databrikkene som benyttes er vanskelig å masseprodusere. Dette kan redusere produksjonen det første året med 25 prosent – til 11 millioner enheter, ifølge nyhetsbyråets kilder.

Dette er nyhetene fra Apple
Disse nyhetene fra Apple kommer i salg fra oktober.
00:55
Publisert:

Nyheten sendte Sonys aksjekurs 2,4 lavere på tirsdag.

«Hvis dette stemmer er det negativt for selskapet», skriver Citigroup i en rapport.

Før handelen åpnet ved Tokyo-børsen på onsdag avviste Sony at det var produksjonsproblemer og aksjekursen har stabilisert seg.

«Selv om vi ikke offentliggjør detaljer rundt produksjonen, kan vi si at informasjonen som er gitt til Bloomberg ikke stemmer. Vi har ikke endret produksjonsvolumet for Playstation 5 siden masseproduksjonen startet», skriver Sony i en pressemelding.

– Offensiv prising

Det er syv år siden Sony og konkurrenten Microsoft sist kom med nye spillkonsoller. Microsoft offentliggjorde prisene på de nye Xbox-konkurrentene i forrige uke med priser på rundt 4500 kroner i USA og Europa. Dette er lavere enn hva som var ventet.

– Dette er offensiv prising med all teknologien som inngår, sier analytiker Piers Harding-Rolls hos Ampere Analysis til BBC.

Microsoft åpner opp for forhåndsbestilling fra neste uke og levering fra 10. november i nøkkelmarkeder.

Analytiker Masahiro Wakasugi hos Bloomberg Intelligence mener Sonys PS5-modell kan bli priset rundt ti prosent lavere enn Microsofts Xbox. Det er også en ren digital versjon som sannsynligvis blir billigere – til under 4000 kroner, hvis spådommene stemmer.

Nesten tidoblet aksjekurs

Koronapandemien har ført til økt interesse for dataspill – en bransje som er verdt 159 milliarder dollar i 2020 og vokser med nesten ti prosent i året. Spillindustrien går forbi film- og musikkindustrien, som er verdt 162 milliarder dollar.

Antall aktive dataspillbrukere har økt med 30 prosent på seks måneder, ifølge analyseselskapet Newzoo. Av de rundt 4,2 milliarder menneskene som har internettilgang, vil 2,7 milliarder spille dataspill i år. Det meste av dette skjer på mobilen.

Analyseselskapet mener dataspillmarkedet vil passere 200 milliarder dollar årlig i 2023. Asia-regionen står for nesten halvparten av omsetningen.

Nintendo, som er et rent spillselskap, femdoblet resultatet i siste kvartal og aksjekursen er nesten doblet siden koronapandemien rammet verden for fullt i mars.

Sony-kursen er nesten tidoblet siden høsten 2012. Sony er blitt en viktig komponentleverandør til blant annet smarttelefonprodusenter med avanserte sensorer og kamerabrikker. Apples nye Iphone-modeller benytter Sonys kamerateknologi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.