Lørdag starter den fire dager lange kongressen i ANC, avdøde Nelson Mandelas statsbærende parti i Sør-Afrika. Det pågår en knallhard maktkamp i partiet om hvem som skal overta som partileder, og sannsynlig president etter Jacob Zuma (75), som anklages for omfattende korrupsjon og maktmisbruk.

Forholdet mellom president Jacob Zuma (til venstre) og visepresident Cyril Ramaphosa er meget anstrengt, selv om de her gjør gode miner til slett spill under ANCs 104-årsjubileum i fjor.
Forholdet mellom president Jacob Zuma (til venstre) og visepresident Cyril Ramaphosa er meget anstrengt, selv om de her gjør gode miner til slett spill under ANCs 104-årsjubileum i fjor. (Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters/NTB Scanpix)

To kandidater peker seg ut:

  • Cyril Ramaphosa (65), tidligere antiapartheidaktivist, studentleder og fagforeningsleder. Utdannet jurist og nå visepresident og søkkrik forretningsmann.
  • Nkosazana Dlamini-Zuma (67), tidligere antiapartheidaktivist, utdannet lege i eksil i Storbritannia. Jacob Zumas ekskone, som han har fire barn med og skilte seg fra i 1998. Hun er tidligere statsråd i flere omganger og inntil nylig leder i Den afrikanske union (AU).

ANC har styrt Sør-Afrika siden apartheid ble opphevet, helt fra Mandela ble landets første svarte president i 1994. Den nye partilederen blir etter alt å dømme ny president etter valget i 2019, selv om skandalene har rammet ANC tungt og partiet kan miste sitt rene flertall.

Business eller establishment?

Steven Friedman, professor ved University of Johannesburg og en av Sør-Afrikas ledende politiske kommentatorer, varsler et meget opphetet og splittende landsmøte.

– Ramaphosa er næringslivets soleklare favoritt, men forventningene til ham er slik jeg ser det altfor høye. Når det gjelder Dlamini-Zuma ventes det at hun vil stå for en fortsettelse av eksmannens politikk, sier Friedman.

Steven Friedman ved University of Johannesburg.
Steven Friedman ved University of Johannesburg.

Men han er rask med å påpeke at selv om de to kandidatene er ulike, betyr det sannsynligvis mindre i praksis hvem av dem som blir valgt.

– ANC består i dag av minst to rivaliserende fraksjoner. Vinneren må uansett kompromisse med den andre fløyen for å holde partiet samlet. Ramaphosa kan ikke ignorere de fattige, og Dlamini-Zuma kan ikke ignorere markedsøkonomien. Derfor betyr det ikke så mye som mange tror hvem av de to som blir valgt, sier Friedman.

En situasjon som altså ligner mye på den man har i dag, der Zuma ble tvunget til å ta inn rivalen Ramaphosa som visepresident for å holde partiet samlet.

Elling N. Tjønneland, seniorforsker ved Chr. Mikkelsen Institutt.
Elling N. Tjønneland, seniorforsker ved Chr. Mikkelsen Institutt. (Foto: CMI)

Sør-Afrika-ekspert Elling N. Tjønneland ved Chr. Mikkelsen Institutt i Bergen holder Ramaphosa som favoritt, men understreker at det fortsatt er meget spennende.

– Det mest overraskende er at man har klart å holde ANC samlet i et så splitte samfunn som Sør-Afrika, sier Tjønneland.

Meget enkelt sagt har Ramaphosa mest støtte i byene, mens den fattige landsbygda og distriktene støtter Dlamini-Zuma. Ramaphosa regnes som karismatisk, mens Dlamini-Zuma oppfattes som mer teknokratisk.

Nettet snører seg om Zuma

President Zuma kan ikke ta gjenvalg fordi han i 2019 har sittet maksperioden på to ganger fem år. Det er ingen hemmelighet at han gjerne vil ha ekskonen som sin etterfølger, ikke minst på grunn av sine mange juridiske problemer.

– Dlamini-Zuma står støtt på egne ben som politiker. Men hun har støtte fra de samme fraksjonene som sin eksmann, og alle regner med at hun vil gå langt for at ikke faren til deres fire felles barn blir kastet i fengsel, sier Friedman.

Presidentens ekskone Nkosazana Dlamini-Zuma er en kandidat som vil videreføre dagens politikk, men hun regnes som mindre korrupt enn sin eksmann.
Presidentens ekskone Nkosazana Dlamini-Zuma er en kandidat som vil videreføre dagens politikk, men hun regnes som mindre korrupt enn sin eksmann. (Foto: Rajesh Jantilal/AFP/NTB Scanpix)

Tjønneland mener det ikke blir lett. Han risikerer å måtte svare for nesten 800 tilfeller av korrupsjon den dagen immuniteten presidentembetet gir er borte. Tidligere har han også med et nødskrik kommet seg unna påstander om blant annet voldtekt.

– Sør-Afrika er en rettsstat, og nettet snører seg om Zuma. Amnesti, slik som nylig ble gitt til Robert Mugabe i Zimbabwe, finnes ikke. Men han kan benådes, men først etter å ha blitt dømt, sier Tjønneland.

Han sier det ikke hersker noen som helst tvil om at Zuma er skyldig i grove tilfeller av korrupsjon og maktmisbruk.

Tjønneland mener det er stor sjanse for at ANC og opposisjonen i parlamentet går sammen om å kaste Zuma alt på nyåret, hvis Ramaphosa vinner.

Økonomisk apartheid

Selv om det er over tyve år siden Sør-Afrika kastet apartheid på historiens skraphaug, er det splittelse og enorme forskjeller som preger landet i dag.

– ANC har ikke lykkes å endre mønsteret fra fortiden. Store deler av befolkningen er utsatt for sosial og økonomisk eksklusjon, og det resultatet er det samme som under apartheid selv om vi nå har fått en svart middelklasse. Det er fortsatt de svarte som er ekskludert fra økonomien, og majoriteten av de svarte er fattige, sier Friedman.

Han understreker at det nesten er umulig for fattige svarte å jobbe seg opp til et bedre liv i dagens Sør-Afrika, hvis man ikke har kontakter for eksempel i ANC.

Tjønneland trekker frem forskjellene mellom fattig og rik og by og land som hovedskillelinjer i sørafrikansk politikk, i tillegg til etniske skillelinjer mellom ulike folkegrupper.

– På kort sikt blir utfordringen for ANC å rydde opp i det politiske uføret etter Zumas korrupsjon og grove maktmisbruk, sier Tjønneland.

«Mandela ville snudd seg i graven»

Ekspertene er enige i at Zuma nå overlater et ANC i en trasig forfatning. Men Friedman mener det er for enkelt å bare skylde på Zuma.

– Zuma har ikke vært bra for ANC og Sør-Afrika. Men han er bare en del av problemet som rir både Sør-Afrika og ANC, med splid og korrupsjon. Det er også synd at Zuma er blitt en stereotypi på den dårlige afrikaneren, en svart korrupt mann, sier Friedman.

Tjønneland sier Zuma står langt fra idealene til Mandela, og at de fleste av den eldre garde antiapartheidaktivister lenge har tatt kraftig avstand til Zuma.

– Mandela ville nok snudd seg i graven hvis han så hva som skjer nå. Men samtidig må man huske at ANC aldri var noen søndagsskole, til tross for Mandela, sier Tjønneland.

Friedman sier ANC og Sør-Afrikas nye leder står foran en bratt motbakke for å gjenreise landets økonomi etter at råvareprisene kollapset for to-tre år siden. Tidligere i år ble Sør-Afrikas kredittrating nedgradert til såkalt «søppelstatus» av ratingbyrået Standard and Poor's.

Friedman mener oppløsning av markedsmonopoler med støtte og bånd til ANC, og kampen mot korrupsjon er hovedutfordringer.

– Jeg ser ikke mye politisk vilje eller evne til å løse de økonomiske problemene på kort sikt. Jeg tror ikke på noen kollaps, som i Zimbabwe, men jeg er pessimist med hensyn til å nå opp til Sør-Afrikas store potensial, sier Friedman.(Vilkår)

Her holdt eksilregjeringen statsråd under krigen
Ambassadør Mona Juul viser rundt i den norske residensen i London.
01:46
Publisert: