Valutaen rand falt umiddelbart fire prosent fredag etter at president Zuma sparket finansminister Pravin Gordhan.

«Midnattsmassakren»

Til sammen ble ti av 35 statsråder byttet ut sent torsdag, noe som fikk USAs tidligere ambassadør til landet, Patrick Gaspard, til å tvitre kommentaren «ministermassakre ved midnatt».

Pravin Gordhan fikk sent torsdag kveld sparken som finansminister. Her fra begravelsen til anti-apartheidaktivisten Ahmed Kathrada i Johannesburg tidligere denne uken.
Pravin Gordhan fikk sent torsdag kveld sparken som finansminister. Her fra begravelsen til anti-apartheidaktivisten Ahmed Kathrada i Johannesburg tidligere denne uken. (Foto: Gianluigi Guercia/AFP/NTB Scanpix)

– Det pågår en beinhard politisk maktkamp. Det vil få dramatisk negative konsekvenser hvis Zuma sparker finansministeren, sa Elling N. Tjønneland, ekspert på Sør-Afrika og seniorforsker ved Chr. Michelsen institutt i Bergen, til DN denne uken.

Næringslivet i landet har også advart på det sterkeste mot å avsette Gordhan.

Det har pågått en langvarig og bitter maktkamp mellom president Jacob Zuma og finansminister Pravin Gordhan. Gordhan ble mandag hastehjemkalt av Zuma fra London, der han deltok på et roadshow for å fremme sørafrikansk næringsliv og handel. Det satte umiddelbart i gang en rykteflom om at Gordhan ville få sparken. Derfor har Sør-Afrikas valuta rand har falt som en sten hele uken, og kulminerte med et fall på fire prosent fredag.

Økonomisk krise

Sør-Afrika har de siste årene vært preget av økonomisk og politisk krise. Prisen på råvarer har rammet hardt, samtidig som det statsbærende partiet ANC (African National Congress) er revet av politiske motsetninger.

Zumas styre har vært befengt med korrupsjonsskandaler, nepotisme og vanstyre, og innad i partiet er det kommet krav om hans avgang.

Zuma ble nærmest tvunget til å hente inn den erfarne ringreven Gordhan som finansminister i desember 2015 for å stabilisere markedene. Det klarte den respekterte finansministeren, og randen har styrket seg markant under hans styre.

– Gordhan regnes som et bolverk mot korrupsjonen og en garantist mot maktovergrep og tyveri fra statskassen. Men spørsmålet har hele tiden vært hvor lenge Zuma kan leve med denne finansministeren, sier Tjønneland.

Zumas to presidentperioder går mot slutten, og han kan ifølge grunnloven ikke stille en tredje gang. I desember skal ANC velge ny leder, som sannsynligvis blir partiets kandidat ved presidentvalget i 2019.

Det er viktig for Zuma å få valgt en lojal etterfølger, blant annet på grunn av alle de potensielle juridiske problemene han kan få på grunn av korrupsjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Saus til kylling: Grønn currysaus
Kokk Jostein Medhus fra Kulinarisk Akademi lager grønn currysaus, perfekt til kylling.
01:10
Publisert: