Spenningen stiger i Korea og fredag hevdet talsmenn for regimet til Kim Jong-un at USA vil forsøke å forgifte diktatoren. USAs president Donald Trump sier det er slutt på den «strategiske tålmodigheten» med Kim-regimet og har sendt en hangarskipsgruppe for å vise at han mener alvor.

Utenlandske observatører hevder ofte at regimets forsøk på å skaffe seg atomvåpen skyldes paranoia, at motivet er kamp for egen overlevelse, en garanti for at ingen skal våge å invadere kommuniststaten. Så lenge Kim får drive sitt vanstyre i fred, har dermed få noe å frykte.

«Aggressive ambisjoner»

Men dette er feil, sier Christopher Hill, USAs tidligere ambassadør til Sør-Korea. I 2005 var han med på å fremforhandle en avtale der Nord-Korea gikk med på å skrinlegge atomprogrammet – en avtale som kollapset etter få år, etter at nordkoreanerne nektet internasjonal inspeksjon.

– Nord-Korea har aggressive ambisjoner, sier Christopher Hill, som fredag holdt foredrag ved Nupi, Norsk utenrikspolitisk institutt. Hill er tidligere amerikansk ambassadør til Sør-Korea.
– Nord-Korea har aggressive ambisjoner, sier Christopher Hill, som fredag holdt foredrag ved Nupi, Norsk utenrikspolitisk institutt. Hill er tidligere amerikansk ambassadør til Sør-Korea. (Foto: Bullit Marquez/Ap/NTB Scanpix)

– Nord-Korea har aggressive ambisjoner, sier Hill, som fredag holdt foredrag ved Nupi, Norsk utenrikspolitisk institutt.

Ifølge Hill er regimets hovedmål å få brutt alliansen mellom USA og regimet i Sør-Korea – og er overbevist om at under en konfrontasjon vil et flertall av innbyggerne i sør heller stille seg solidarisk med sine brødre i nord enn med utlendingene.

En annen utbredt oppfatning om Korea er også feil, mener Hill: At Kina holder regimet under armene i frykt for et regimekollaps som vil skape en destabiliserende masseflukt inni Kina.

– Men 22,8 millioner koreanere vil ikke destabilisere Kina – og de fleste vil trolig rømme sørover, sier Hill. Ifølge Hill har kineserne en 2000 år lang tradisjon (altså fra lenge før begrepene om suverene nasjonalstater oppsto) i å betrakte omliggende land som tilnærmede vasallstater. Regimet i Beijing regner med at USA har samme forhold til Sør-Korea. Et sammenbrudd i nord er dermed først og fremst et nederlag som representerer amerikansk fremrykking til den kinesiske grensen, noe de frykter.

«Dårlig tidspunkt»

Hill, som ved siden av tiden i Korea har vært amerikansk ambassadør i Irak og Bosnia og var sentral i å fremforhandle Dayton-avtalen om fred i det tidligere Jugoslavia, har ikke overdreven respekt for president Donald Trumps evne til å løse Korea-knuten.

Å bombe atomanleggene i Nord-Korea vil være ekstremt risikabelt i seg selv, gitt at det trolig oppbevares rundt 30 kg ekstremt giftig plutonium i anlegget. I tillegg har Nord-Korea et massivt artilleri som kan nå deler av Sør-Korea med 20 millioner innbyggere. Begeistringen for et angrep vil være svært lavt i sør, og handler USA på egen hånd kan det ødelegge forholdet mellom de to landene i flere tiår.

Samtidig tror Hill at USA aldri kan godta at Nord-Korea skaffer seg atomstridshoder som kan nå USA. Landet er ikke der ennå, men kan nå dit i løpet av noen år. Samtidig tror han at Donald Trump ikke kan gjennomføre sin presidentperiode uten å ha «gjort noe» med Nord-Korea. Utsiktene kan dermed virke dystre.

Beste mulighet vil være bruke betydelig diplomatiske ressurser på å overbevise det kinesiske lederskapet om at et atomfritt Nord-Korea også er i deres interesse.

– Det handler om prioriteringer. Terror er en bekymring, men ikke målt mot faren for en atomkrig. Dette er et veldig dårlig tidspunkt å starte en handelskrig med Kina, sier den amerikanske eks-diplomaten.(Vilkår)