Rundt 120.000 sørkoreanere er bekreftet smittet av koronaviruset siden den første smittebølgen slo inn over landet i februar i fjor – som et av de første land utenfor Kina. Myndighetene svarte med å delvis isolere byer med høy smitte.

For et land med over 50 millioner innbyggere blir dette sett på som lavt smittetrykk. I Norge, som har en tiendedel av innbyggertallet, er det registrert over 110.000 smittetilfeller.

Tilbake til 2019-nivå

Natt til tirsdag kom de økonomiske statistikkene for første kvartal for Sør-Korea, som er Asias fjerde største økonomi. Økonomien vokste med 1,8 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor og 1,6 prosent mot foregående kvartal. Konsensus lå på en årsvekst på 1,23 prosent.

«Dette viser at økonomien vil være i stand til å reise seg igjen etter pandemien», skriver stedfortredende statsminister Hong Nam-ki i en kommentar på Facebook.

Han er bekymret for arbeidsmarkedet, og spesielt situasjonen for unge koreanere og kvinner i samfunnet.

«En sterk internasjonal etterspørsel har gjort at sørkoreanske selskaper investerer i kapasitetsutvidelse. Eksporten ble sterkere og sterkere», skriver Capital Economics i en analyse.

Sentralbanksjef Lee Ju-yeol sa nylig at han venter en vekst på i overkant av tre prosent for 2021 – det samme som konsensus hos makroøkonomer. I fjor falt den økonomiske aktiviteten med rundt en prosent. Dette var den første nedgangen siden finanskrisen i 1997–98.

Kilder i sentralbanken sier til Yonhap at det er en høy sannsynlighet for at de offisielle vekstprognosene vil bli oppjustert om kort tid. Capital Economics mener veksten vil havne på rundt fem prosent i 2021.

Den økonomiske verdiskapingen er tilbake til hva den var før koronapandemien spredte seg fra Kina for 15 måneder siden, ifølge beregninger fra ING.

«Den største usikkerheten er om Sør-Korea klarer å holde kontroll på den siste smittebølgen samtidig som at de sliter med å komme i gang med massevaksinering», skriver ING.

Sterk eksportvekst

Den sørkoreanske eksporten har aldri vært høyere enn i første kvartal med nesten 150 milliarder dollar. Dette har fortsatt inn i inneværende kvartal. De første 20 dagene av april økte eksporten med 45,4 prosent sammenlignet med i fjor.

– Selv om vi justerer for pandemien i fjor vil høyere priser og den globale gjenoppreisingen av økonomiene vise at eksporten er høyere, sier makroøkonom Jun Kyo-yeon hos Hana Financial Investments til Korea Times.

Landets elektronikkfabrikker går for full maskin. I 2009 utgjorde eksport av it-produkter 18,6 prosent av den samlede eksporten. Ti år senere hadde dette økt til 26,9 prosent. Trenden har fortsatt og ventes å passere 30 prosent av den sørkoreanske eksporten om kort tid.

Det er en prekær mangel etter elektroniske komponenter til bruk i alt fra smarttelefoner til biler. Rundt tre fjerdedeler av verdens produksjonskapasitet av databrikker er i Øst-Asia. Taiwans TSMC og Sør-Koreas Samsung er de største leverandørene.

Nesten alle verdens bilprodusenter er berørt og flere har svart med å stanse produksjonen ved fabrikker i perioder. Ifølge Wedbush Securities er etterspørselen 25 prosent høyere enn ventet.

– Akkurat nå er dette et stort problem. Mikrodatabrikker benyttes av stort sett alt. Vi tror det vil ta seks måneder å komme oss gjennom dette, sier Ciscos toppsjef Chuck Robbins til BBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.