Dermed øker handelskonflikten mellom de to demokratiske markedsøkonomiene.

Striden ser ut til å være mer preget av følelser enn økonomiske faktorer, mener analytikere. De viser til at de to USA-allierte landene nå risikerer å sette sikkerhetssamarbeid på spill til fordel for innenrikspolitiske vurderinger, og dermed skape bekymring i Washington.

Sør-Koreas handelsminister Sung Yun-mo sa mandag at Japan strykes fra listen over 29 utvalgte land som får fortrinnsbehandling i handel med Sør-Korea. Begrunnelsen er at Japan ikke har holdt seg til internasjonale prinsipper rundt eksportkontroll av sensitive materialer, uttalte Sung.

Sør-Korea har ikke spesifisert hva landet mener er problematisk rundt Japans eksportkontroll.

Endringene er ventet å tre i kraft i løpet av september.

Japan varslet tidligere denne måneden økt handelskontroll med Sør-Korea og begrunnet det med til hensyn til nasjonal sikkerhet. 28. august blir Sør-Korea fjernet fra Tokyos liste over 27 land som nyter godt av få handelsrestriksjoner med Japan.

Det betyr at sørkoreanske eksportører må bruke mer tid på administrative oppgaver for å få eksportlisenser til Japan.

I forrige måned innførte Japan begrensninger på eksport av høyteknologi som er viktig for Sør-Koreas produksjon av blant annet smarttelefoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.