Guttebandet Bigbang slo gjennom for 13 år siden i Sør-Korea. Dette var begynnelsen på K-Pop-fenomenet, hvor ukjente tenåringer med omstridte talenter er omgjort til artister. Bigbang har vært et av de mest innflytelsesrike av K-Pop-bandene.

Uskylden har forsvunnet.

Pensjonerer seg

Lee «Seungri» Seung-hyun har vært frontfiguren for K-Pop-bølgen, superkjendis i Sør-Korea og med en stor fanbase over hele verden. Nå er han arrestert og tiltalt for å ha kjøpt sex-tjenester fra prostituerte. Disse er gitt som «gaver» til utenlandske investorer i nattklubber.

«Jeg tror tidspunktet er riktig for meg å pensjonere meg fra showbusiness. Jeg kan ikke skade mennesker rundt meg for kun å redde mitt eget skinn», skriver han på sin Instagram-konto.

Sørkoreanske medier avslørte i vinter at 28-åringen har vært involvert i «sex-bestikkelser». Dette har han tidligere avvist og har truet med søksmål mot flere aviser. Han har erklært seg ikke skyldig til tiltalen.

Han skal ved flere anledninger ha hyrt inn prostituerte til nattklubber i Gangnam-distriktet i Seoul, blant annet «Burning Sun», hvor han har hatt stillingen som pr-direktør.

«Gjør klart et område i hovedområdet og ring jentene for utenlandsk investor B», skal han ha skrevet i en tekstmelding i 2017, ifølge den sørkoreanske fjernsynsstasjonen SBS funE.

Ifølge nyhetsbyrået Yonhap etterforskes klubben for narkotikadistribusjon og for å ha betalt bestikkelser til politi.

Kursras for K-Pop-selskap

Tiltalen mot «Seungri» har ført til at guttebandet Bigbang oppløses. Aksjekursen på underholdningsselskapet YG Entertainment, som har stått bak Bigbang og mange av K-Pop-suksessene, har falt med 15,2 prosent siden skandalen brøt ut for fullt på fredag.

Selskapet har en børsverdi på 652 milliarder won (fem milliarder kroner). Flere konkurrerende selskaper er tilsvarende store.

«Skandalene knyttet til narkotikabruk og seksuelle overgrep hos artister som er knyttet til selskapet har ført til at investorer er forsiktige. Det er sannsynlig at kursene stiger igjen på grunn av solide underliggende faktorer», skriver analytiker Lee Ki-hoon hos Hana Financial Investment i en rapport.

Les også: Strømmekuppet

Ifølge Korea Times skal flere av underholdningsgigantens K-Pop-stjerner blitt arrestert for narkotikabruk de siste årene.

«YG er i krise. Seungri er blitt episenteret av den største krisen YG står overfor», skriver den sørkoreanske avisen.

K-Pop-artisten Jung Joon-young skal ha filmet fulle og delvis bevisstløse jenter og unge kvinner mens de hadde sex. De har spredt videoene til venner og på sosiale medier, skriver Korea Herald. Ifølge SBS skal minst ti kvinner ha kontaktet politiet.

– Vanskelig å forutse

K-Pop er blitt en milliardindustri. Ifølge Rolling Stones er verdien av eksporten på fem milliarder dollar i året. BTS var det første K-Pop-bandet til å spille på et amerikansk stadium i fjor høst. Billettene ble utsolgt i løpet av noen minutter.

I fjor høst publiserte analytiker Lee Ki-hoon en kritisk rapport på K-pop-industrien. Dette førte til et kraftig kursfall på over 15 prosent for blant annet YG Entertainment. Dagen etter kom han med en «korrigert» analyse hvor han beklaget konklusjonene.

Interessen for K-Pop er rekordhøy over hele verden.

– Jeg har alltid vært konservativ og antatt at alle nye grupper vil mislykkes. Denne bransjen er så vanskelig å forutse, sa han til Bloomberg.

Jentebandet Blackpink var innom Billboard-listene i fjor med «Ddu-Du Ddu-du». Andre legendariske K-Pop-hits er «Haru Haru», «I Got a Boy», for ikke å glemme «Bad Girl, Good Girl» – singler som har toppet K-Pop-listene fra Seoul til Singapore og San Francisco.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den store Volvo-duellen
Sprek hybrid eller barsk diesel, det er spørsmålet i DNs Volvo V60-duell.
02:58
Publisert: