Det har vært en nedgang i nye smittetilfeller i Kina denne uken. De siste dagene har antallet ligget på under 500 nye bekreftede tilfeller i døgnet. Det er en økning i spredningen utenfor Kina.

– Antallet tilfeller i resten av verden er lite sammenlignet med hva vi har i Kina, men det trenger ikke å bli slik lenge. Det er et åpent vindu akkurat nå hvor vi kan fjerne smitten. Det kan snart være stengt, advarte generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) under en pressekonferanse i Genève på torsdag.

– Toppen av isfjellet

Det har vært en tredobling i antall smittede i Sør-Korea på to døgn – til 156. Sør-Korea er det hardest smittede landet med lokal smitte utenfor Kina.

En såkalt superspreder har smittet minst 39 mennesker i trossamfunnet Shincheonji Church of Jesus. Kvinnen besøkte Kina ved årsskiftet, men smitten ble først bekreftet i midten av februar.

Den 61 år gamle kvinnen skal ha hatt feber, men nektet å la seg teste da hun ikke hadde vært på reise de siste ukene. Ifølge det sørkoreanske helsedirektoratet KCDC skal hun ha vært i kontakt med over 1100 mennesker i trossamfunnet de siste ukene.

– Vi er midt i en krise uten sidestykke. Vi har bedt alle medlemmer av trossamfunnet om å holde seg hjemme og isolere seg fra egne familier, sa ordfører Kwon Young-jin i Daegu på en pressekonferanse.

Daegu er Sør-Koreas fjerde største by med over 2,5 millioner innbyggere. De er blitt anbefalt om å holde seg innendørs. De fleste kjøpesentre, skoler og offentlige etater har holdt stengt siden onsdag.

Det første dødsfallet fra koronaviruset i Sør-Korea ble bekreftet på torsdag i Daegu.

– Det virker som at de bekreftede smittetilfellene bare er toppen av isfjellet. Vi trenger strengere forebyggingstiltak ettersom viruset vil spre seg raskere. Det er bare å holde seg vekk fra større forsamlinger hvis det ikke er viktig, sier professor i infeksjonssykdommer ved Korea University Guro Hospital, Kim Woo-joo, til Financial Times.

Koronaviruset skaper spøkelsesbyer og tomme veier
Reiserestriksjonene i Kina er svært effektive.
01:49
Publisert:

Daegu har fått status som en «spesiell administrativ sone» med restriksjoner på den økonomiske aktiviteten.

– Som en zombie-apokalypse

– Det er som om noen har sprengt en bombe midt i byen. Det ser ut som en zombie-apokalypse, sier innbyggeren Kim Geun-woo til New York Times.

Dette er denne typen spredning eksperter har advart om – og frykter mest. Det har vært tilsvarende smitte blant annet på Hyatt-hotellet i Singapore og om bord på cruiseskipet Diamond Princess.

I disse tilfellene har det vært superspreder som har smittet et stort antall mennesker.

– For hvert tilfelle vi kjenner til i Kina vil det være mange andre kliniske tilfeller – multiplisert flere ganger, sier epidemiolog Bharat Pankhania ved Exeter Medical School i Storbritannia til Reuters.

De asiatiske økonomiene er hardt rammet på grunn av koronavirusutbruddet i Kina. Lokal spredning er marerittet de frykter.

– Den nåværende situasjonen er mer alvorlig enn vi trodde. Vi må igangsette krisetiltak og ta i bruk alle virkemidler i hva som er blitt en nødssituasjon, sa Sør-Koreas president Moon Jae-in under en regjeringskonferanse denne uken.

Nøkkelindeksen ved Seoul-børsen i Sør-Korea har falt med over en prosent fredag formiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.