Skipet «Lighthouse Winmore» ble oppbrakt av sørkoreanske havnemyndigheter i Yeosu 24. november.

– Siden da har inspektører gått om bord og avhørt mannskapet, sier en talsperson for Sør-Koreas tollvesen til afp.

Mannskapet består av 25 personer. 23 av dem er kinesiske statsborgere og to er fra Myanmar.

Tankskipet var leid inn av selskapet Billions Bunker Group og hadde siste anløp i Yeosu i Sør-Korea 11. oktober da det lastet opp rundt 14.000 tonn raffinert olje fra Japan. Skipet satte deretter kursen til sjøs, angivelig med Taiwan som mål.

Men i stedet for å dra til Taiwan, overførte mannskapet 600 tonn olje til det nordkoreanske skipet «Sam Jong 2» i internasjonalt farvann utenfor Kina, før tankskipet deretter returnerte til Yeosu, ifølge sørkoreanske tollmyndigheter.

Det sørkoreanske utenriksdepartementet opplyser at resultatet av granskningen skal meldes inn til FNs sikkerhetsråds sanksjonskomité.

«Lighthouse Winmore» eies av det Hong Kong-registrerte selskapet Win More Shipping og er ett av til sammen 11 skip som USA har bedt sikkerhetsrådet svarteliste for brudd på sanksjonene mot Nord-Korea.

Selskapet som Sør-Korea har navngitt som innleier av skipet, Billions Bunker Group, er ikke taiwansk, men tilhører Marshalløyene, heter det i en uttalelse fra Taiwan. Taiwan skal «fullt ut overholde» FN-sanksjonene mot Nord-Korea, forsikrer myndighetene i Taipei.(Vilkår)