Netflix-serien «Squid Game» har gått sin seiersgang over hele verden i høst. I serien deltar 456 desperate gjeldsslaver i barneleker hvor det dreier seg om å overleve, med et håp om å kunne vinne en formue – alt til forlystelse for noen utvalgte som kan se på.

Håper på sterk årsavslutning

Tirsdag morgen la Sør-Korea frem økonomiske vekststatistikker for tredje kvartal. Sammenlignet med andre kvartal fikk landet en økonomisk vekst i bruttonasjonalprodukt på 0,3 prosent, tilsvarende en årsvekst på fire prosent. I foregående kvartal var veksten på 0,8 prosent.

Dette er betydelig lavere enn ventet. Konsensus lå på en kvartalsvekst på 0,6 prosent. Capital Economics trodde Sør-Korea ville få en 1,0 prosent høyere vekst enn foregående kvartal.

Overraskende etterspørselsøkning etter tidenes Netflix-suksess
Netflix-serien «Squid Game» har ført til global etterspørsel etter koreansk dalgona-godteri, og gateselgere invaderes av seere som gjerne vil både prøve å ta dalgona-utfordringen og smake på den etterpå.
02:13
Publisert:

«Den største motvinden kom fra en nedgang i det private forbruket på grunn av innstramninger og restriksjoner i forbindelse med den siste smittebølgen», skriver Asia-økonom Alex Holmes hos analyseselskapet i en ny rapport.

Dette tror han vil snu i inneværende kvartal. Over 70 prosent av befolkningen er fullvaksinerte mot koronaviruset og myndighetene har lagt frem en plan hvor alt av restriksjoner vil fjernes.

«Fjerde kvartal vil gi en sterk avslutning på året ettersom det private forbruket tar seg opp igjen. Økonomien bør kunne få en vekst på 4,1 prosent for hele 2021. Vi venter en vekst på fire prosent i 2022, godt over konsensus på 3,1 prosent», ifølge hos analyse- og rådgivningsselskapet, som tror på fire renteøkninger det neste året.

Privat forbruk utgjør nesten halvparten av verdiskapingen i Sør-Korea. Aktiviteten er teknologisektoren er høy, og det er mangel på databrikker over hele verden. Eksporten økte med 1,5 prosent i tredje kvartal.

Brutal virkelighet

Sørkoreanske husholdninger har økt gjelden kraftig gjennom mange år. Den gjennomsnittlige prisen på en bolig har økt med over 70 prosent på fem år. I hovedstaden Seoul er den mer enn doblet. Lønnsøkningen i samme periode har vært på 20 prosent.

Forbruksgjelden var på 1806 milliarder won ved utgangen av andre kvartal, noe som tilsvarer landets bruttonasjonalprodukt.

– Virkeligheten er bare brutal. Uansett hvor hardt du jobber er det umulig å ha råd til en bolig i Seoul. Det er for vanskelig å få en anstendig jobb, selv om du er utdannet ved et toppuniversitet, sier 33-åringen Choe Eun-byeol til Bloomberg.

I en rapport fra den amerikanske ambassaden i landet trekkes det paralleller mellom Netflix-serien «Squid Game» og hverdagen i Sør-Korea.

«Kjernen i seriens mørke fortelling er frustrasjonen som føles av vanlige koreanere, og spesielt de unge. De sliter med å finne arbeid, en partner og å kunne klatre høyere på samfunnsstigen. Det beviser at dystre økonomiske utsikter virkelig er i sentrum av det sørkoreanske samfunnets problemer», heter det i rapporten, som Foreign Policy referer til.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.